Geréb Ágnes ítélete

Vásárhelyi Mária 2018. január 10. 05:11 2018. jan. 10. 05:11

Ezzel a véleményemmel biztosan nagyon népszerűtlen leszek, de nem állhatom meg, hogy megint az ördög ügyvédje legyek; az hogy a kórházban is meghalnak szakszerűtlen ellátás, felelőtlenség stb. miatt szülő nők, nem kisebbíti senki felelősségét abban, hogy úgy vállalkozott szülések levezetésére, hogy ennek sem a szakmai, sem az eszközbeli sem a törvényi feltételei nem voltak meg.

Az nem érv Geréb Ágnes mellett, hogy orvosi hiba miatt a kórházakban is meghalnak szülőnők. Ez amellett érv, hogy azokat is vonják felelősségre, akik a kórházi halálozásokért felelősek.

Abban egyetértek, hogy ennyi idő elmúltával már teljesen értelmetlen Gerébet börtönbe zárni, különösen mivelhogy már nem is vezet szülést. Viszont azzal sem értek egyet Csáki Judit, hogy a büntetés célja kizárólag a nevelés. A büntetés célja az is, hogy mindenkit visszatartson attól, hogy pl. felelőtlenül vállalkozzon szülések levezetésére, anélkül, hogy ehhez minden szempontból megfelelő körülmények állnának rendelkezésre.

Persze lehet és kell is az otthonszülés engedélyezésének törvényi feltételeiért küzdeni, de szerintem nem úgy, hogy közben veszélybe sodrunk másokat. És ezzel nem az otthonszülés ellen érvelek, hanem az ellen, hogy valaki úgy - olyan megszállottan - képviseljen egy egyébként jó ügyet, hogy ennek mások áldozatai lehetnek.

Mielőtt mindenki ítéletet hirdet az ítélet felett, érdemes lenne meghallgatni azokat is, akik ezeknek az ügyeknek az áldozatai voltak.

Ne térjünk olyan könnyen napirendre afelett, hogy itt meghalt egy csecsemő és életveszélybe került egy fiatal nő.

És Gerébék még akkor sem akartak együttműködni a segítségükre siető szakalkalmazottakkal, amikor már látszott, hogy nagy a baj. Legalább egy percre képzeljük bele magunkat az érintett szülők helyzetébe is.

Sok helyen engedélyezett az otthonszülés, és sok országban nagyon komoly hagyománya és kultúrája is van, de ott a biztonságos szüléslevezetést is nagyon komoly törvényi előírások szabályozzák, amit mindenkinek be kell tartania. És aki nem tartja be, azt ott is felelősségre vonják.