Bocsánatkérésre szólította fel Szijjártó orosz barátját az európai zsidószövetség

Föld S. Péter 2023. január 21. 07:30 2023. jan. 21. 07:30

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint míg Hitler a múlt század közepén a „zsidókérdést” próbálta megoldani, a mai amerikai és európai politikusok most az „oroszkérdésnek” fogtak neki. Az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) megdöbbentőnek és felháborítónak tartja az összehasonlítást, és arra szólította fel az orosz diplomácia vezetőjét, hogy vonja vissza szavait és kérjen bocsánatot.

Szergej Lavrov szerint az amerikaiak a nyugati elvekkel ellentétes szankciókat Oroszország után hamarosan bármely más olyan állam ellen is bevethetik, amely „szintén nem hajlandó teljesíteni az amerikai parancsot.” A Szijjártó Pétert 2021 decemberében – tehát néhány héttel az oroszok ukrajnai háborújának kezdete előtt – Barátság érdeméremmel – Putyin elnök nevében – kitüntető Lavrov úgy fogalmazott, hogy „Hitler a múlt század közepén a zsidókérdést próbálta megoldani, a modern amerikai és európai politikusok most az oroszkérdésnek fogtak neki.” 

Ez a kijelentés verte ki a biztosítékot az Európai Zsidó Kongresszus elnökénél. Mint Ariel Muzikant írta, „megdöbbentőnek és felháborítónak tartjuk ezt a szégyenletes összehasonlítást, amelyben Lavrov miniszter összehasonlította a Nyugat tetteit, valamint hatmillió zsidó üldöztetését és meggyilkolását.” Szerinte ez a Holokauszt legdurvább eltorzítása, ezért felszólította az orosz politikust, hogy kérjen bocsánatot és vonja vissza a szavait. 

Az orosz külügyminiszter korábban Hitlerhez hasonlította Volodimir Zelenszkijt, ami már önmagában is gusztustalan, a köztudottan zsidó származású ukrán elnököt a hatmillió zsidó elpusztításáért felelős Hitlerhez hasonlítani, pedig különösen ízléstelen és gyomorforgató.

Menczer Tamás külügyi államtitkár tavaly márciusban az oroszok Ukrajna elleni háborújáról beszélt az ATV-ben. Akkori véleménye szerint egyáltalán nem kínos, hogy főnöke, Szijjártó Péter Barátságért kitüntetést kapott Szergej Lavrov nevű kollégájától. Az államtitkár arra a kérdésre, hogy az időközben kitört háború árnyékában Szijjártó gondolkodik-e a kitüntetés visszaadásáról, azt válaszolta, hogy erről még nem beszélt vele, de ha majd a külügyminiszternek a sok dolga mellett lesz ideje, biztosan átgondolja és megfontolt döntést hoz.

Szijjártó legjobb tudomásunk szerint azóta sem adta vissza az inkább bűnjelnek számító, semmint büszkeségre okot adó kitüntetést. Amiből többféle következtetés adódik. Az egyik, hogy annyira elfoglalt, hogy a majdnem egy éve tartó orosz agresszió kezdete óta nem volt ideje végiggondolni, mit is jelképez a Lavrov közvetítésével Putyintól kapott plecsni. A másik opció, hogy bár lett volna rá ideje, esze ágában sincs bármit újra gondolni, mert most is büszke a kitüntetésre.