A Fidesz és a környezetvédelem

Gusztos István 2023. május 19. 11:40 2023. máj. 19. 11:40

Tegnap este Papp László, Debrecen polgármestere volt az ATV vendége. A beszélgetés témája természetesen az akkugyárak ügye volt.

A polgármester kijelentette, hogy minden a környezetvédelmi előírások maximális betartásával fog történni.

Egy ilyen kijelentés a világ bármelyik normális országában, bármelyik kultúrállamában megnyugtatólag hatna, normális mederbe terelhetne minden vitát.

Orbánia azonban nehezen tekinthető normálisnak. Ebben az országban a társadalom egyik fele már régóta semmit sem hisz el a Fidesznek; a másik felét, a „híveket" pedig, úgy tűnik, nem igazán érdekli, betartja-e ígéreteit a hatalom.

Papp László a teljes beszélgetés alatt higgadt maradt. Higgadtan hivatkozott a környezetvédelmi előírások betartására-betartatására is.

Ez egészen elképesztő cinizmus, ugyanis kizárhatjuk, hogy Papp Lászlónak ne volnának információi pártja teljes hitelvesztéséről. Tudnia kell róla, ahogy persze arról is, hogy híveiket ez nem érdekli: ennek megfelelően beszélt.

A legkevesebb, amit mondhatunk, hogy a Fidesz iránti bizalom megszűnt azok körében, akik a valósággal értékelő viszonyban vannak. Különösen igaz ez a környezetvédelem dolgában.

Annak hitele, valóságtartalma, hogy a „kormány" betartat minden környezetvédelmi előírást, semmivel sem több annál, mintha azt ígérné: tényleg teljesíti  az EU 27 „mérföldkövében" foglaltakat, nem átverésre játszik; vagy nem fog többet cégéres antiszemitákat, rasszistákat rendszeresen kitüntetni; komolyan fellép a maga szervezte „korrupció" ellen; megtéríti a maga céljaira felhasznált közpénzek száz- vagy inkább ezermilliárdjait… Visszaadja a „közmédiát", az egyetemeket a köznek stb.

Ha van valami, amit ez a „kormány" a földig lerombolt, amelynek intézményeit részben szétverte, részben megszállta, az a környezetvédelem. Az oktatást is, de arról most nem beszélek…

Gondoljunk a tihanyi, az egész Balaton-parti garázdálkodásra, amelyet az állam – olykor bírósági ítéletekkel szemben – készségesen támogatott és támogat. Gondoljunk a Fertő körüli botrányra, a Velencei-tóra; gondoljunk természetvédelmi területek beépítésére, átminősítésére… Gondoljunk Gödre stb.; arra az őrületre, hogy nagyjából annyi akkumulátorgyárat akar idehozni, amennyi esetleg majd az USA-ban épül.

Talán be kellene látni: a magyar gazdaság autógyártásra alapozása elhibázott koncepció volt – és most nem kellene még mélyebben bemenni a zsákutcába, hanem legalábbis meg kellene állni…

De nem: nincs semmi jele annak, hogy engednének, hogy észhez térnének. Nem csoda: önmagukból kellene kifordulniuk.