A miniszter elmagyarázta Veres püspöknek, hogy hol a helye

Föld S. Péter 2020. október 21. 12:22 2020. okt. 21. 12:22

Első megközelítésben úgy néz ki, hogy porszem került a gépezetbe, miután a katolikus egyház egyik vezető embere szembement a kormány akaratával. Veres András püspök a lombikprogramot kritizálta. Nyilván, mert úgy gondolja, hogy istennek nem tetsző cselekedet beleavatkozni a természet rendjébe. Jobb beletörődni, hogy akinek természetes úton nem lehet gyereke, annak ne is legyen. Novák Katalin, a családbarát kormány családügyi minisztere helyre tette a renitens püspököt, megmutatta neki, hogy hol a helye.

Veres püspök a nyomokban újságot tartalmazó Magyar Hírlapban arról értekezett a minap, hogy „elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kellene iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele.”

Ezt a gondolatot osztotta meg az egykor újságként ismert Magyar Hírlap olvasóival a püspök úr, aki nyilván istennek nem tetsző cselekedetnek gondolja, hogy olyanok is élvezhessék a gyermek örömét, akiknek ez természetes úton nem adatott meg. A magyar kormány, amely nem győzi hangsúlyozni keresztény jellegét és elkötelezettségét, ezzel szemben azt szeretné, ha minél több magyar gyerek születne, és nem azért aggódik, amiért Veres püspök, hanem azon, hogy minden erőfeszítés ellenére fogy a magyar.

Pedig, volna más is, amiért Veres püspök gondterhelten ráncolhatná a homlokát. Például a lopás, a korrupció, amelyek nem erényként említődnek a szent szövegekben, mint ahogy az elesettek, az üldözöttek elleni gyűlölet szítása sem istennek tetsző cselekedet.

Mindenesetre Novák Katalin miniszter most helyre tette a püspök urat, megmutatta neki, hogy hol a helye. A miniszter asszony – csak, hogy ne legyen félreértés – kezében egy Magyar Hírlappal arról beszél egy Facebookra feltöltött videón, hogy „szeretnék megnyugtatni olyan párt, aki meddőségi problémákkal küzd, hogy a magyar kormány segít nekik, amiben csak tud. Ezért támogatjuk a lombikbeavatkozásokat is, ezért emeltük meg duplájára a rendelkezésre álló forrásokat. Hiszen az a célunk, hogy minden vágyott, tervezett gyerek megszülethessen Magyarországon.”

Veres püspök tehát koppant egyet, igaz, nem most először. 2016. áprilisában már szintén volt oka a duzzogásra, amikor a kormány a népszavazás elől menekülve, visszavonta a vasárnapi boltzár rendelkezését. „Velem vagy velünk, tehát a katolikus egyházzal erről a kérdésről senki nem egyeztetett". Ezt mondta akkor Veres püspök, pedig nem a templomok működési rendjéről, hanem a vasárnapi boltzár eltörléséről nem egyeztettek Orbánék a püspökékkel.

Akár jogos is lehetne a püspök úr akkori és mostani zúgolódása, mert ezen a világon már tényleg semmi sem szent. Kiveszett az emberekből a tisztelet, nem ismernek se istent, se embert, magasról tesznek a katolikus püspöki kar véleményére. Nem egyeztettek a püspök úrral, a Városliget beépítéséről, nem kérték ki a véleményüket a felcsúti kisvasútról, a stadionépítésről, a külügyminiszter jachtozásáról és helikopteres utazásairól. Pedig, Veres püspöknek és egyházának biztosan erről is lett volna markáns véleménye. Szívesen meghallgattuk volna azt is, de hát a kutya sem kérdezte őket. Mint ahogy nem kérdezték meg a hajléktalanokról, a szegényekről, a közmunkásokról, vagy, azokról a nehéz sorban élőkről, akiknek ugyan van munkájuk, de a fizetésükből nem tudnak megélni. És biztosan van véleményük Veres püspökéknek a kormány-közeli holdudvar, Mészáros, Garancsi, vagy éppen a Nemzet Vejének gyarapodásáról. Meghallgattuk volna azt is. Netán a paksi erőmű szovjet (bocs: orosz) baráti segítséggel történő bővítéséről. Vagy arról, hogy a tervezett Budapest-Belgrád vasútvonal a kínaiakon kívül hoz-e valakinek még hasznot.

Nyugodtan hallassa a hangját, püspök úr, magától a miniszterelnöktől tudjuk, hogy olyan kormányunk van, amely soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akiknek más a véleményük mint nekik.