A miniszterelnök naiv elképzelései

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 1. 13:34 2020. okt. 1. 13:34

„Körülöttünk ugyanolyan ütemben szaporodik a Covid-19-cel megfertőzöttek száma, mint nálunk. Sőt, a szájmaszk viselésben is a legfelelősségteljesebbek közé tartozunk. Nem vall stratégiai kormányzásra, ha fél év elteltével is azt várjuk el az emberektől, hogy ugyanolyan fegyelmezettek legyenek, mint korábban voltak. Ez őrültség. Utána csak egy megoldás van: a kormány mondjon le. (…) A kormány eljátszhatta, hogy a helyzet magaslatán áll, a miniszterelnök pedig azt, hogy az egész világ irigyli. Akkor születhetett meg benne a gondolat, hogy elég szájmaszkot hordani, és minden rendben lesz. Amikor ez a forgatókönyv csődöt mond, a miniszterelnök gyermeteg elképzelése a járványról kudarcba fullad. (…) Az embereket nemcsak a járvány mérgezi, hanem az is, hogy a kormányfő mindig másokat támad, amikor csődöt mond.”

Kemény és világos mondatok. Az újságíró nem csomagolja sztaniolpapírba a véleményét. Számon kéri a végrehajtó hatalmon a kapkodást, a kérkedést és az önfényezést és nem kíméli a kormányfő pótcselekvését sem, miszerint, amikor hibázik, akkor mást tesz felelőssé. Nem csigázom tovább a tisztelt olvasó kíváncsiságát: az éles bírálatot tartalmazó dolgozat nem a magyar helyzetről, nem Magyarország kormányáról és nem hazánk miniszterelnökéről szól. Északi szomszédunk egyik magyar nyelvű oldalán akadtam az írásra.  A fenti cím alatti jegyzetből idéztem részleteket, amelynek szerzője Martin Vanco. A vélemény cikk a szlovákiai ujszo.com online felületen olvasható. Az újságíró kíméletlen módon bírálja a szlovák kormány és Igor Matovic miniszterelnök járvánnyal kapcsolatos gyakorlatát.

Magyarországon a csütörtöki adatok szerint, 27.309 igazolt Covid-fertőzött van, Szlovákiában 10.938. Ez nagyjából lakosságarányos. A halálesetek számában azonban nagy az eltérés: a 9,8 milliós Magyarországon 781 személy hunyt el a járvány kapcsán, a 4,5 milliós Szlovákiában ez a szám 48.

Martin Vanco jegyzete – szinte korrekció nélkül – Magyarországról is szólhatna. Nem?