A püspök sokatmondó hallgatása

Föld S. Péter 2022. augusztus 5. 07:32 2022. aug. 5. 07:32

Az alábbi történet nem Szegedről, még csak nem is az ott lakó emberekről szól. Családi viszonyaim révén, jól ismerem a várost, sok barátom, ismerősöm lakik ott. Azt is mondhatom, hogy szülővárosom, Budapest után Szeged a második legkedveltebb magyar városom. És ezen nem változtat az sem, hogy az MTK hétfői, Szeged-Csanád Grosics Akadémia elleni bajnoki labdarúgó mérkőzése után a vendégegyüttes szurkolóknak nevezett baromarcú csoportja kórusban zsidózott a Hungária körúti stadion előtt. „Zsidóbűnözés, igenis, van zsidóbűnözés” skandálták a Kiss-Rigó László megyéspüspök által alapított csapattal utazó „drukkerek”.

Nem szegediek hozták ezt a szégyent a napfény városára, hanem olyan magukból kivetkezett banda tagjai, akiknek feltehetőleg fogalmuk sincs arról, hogy honnan jöttek. Hogy ebben a városban élt és dolgozott a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert, a még csak majdnem Nobel-díjas Karikó Katalin, itt született Sándor Károly (Csikar) labdarúgó, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, vagy éppen Tokody Ilona operaénekes. És még megszámlálhatatlanul sokan a kultúra, a tudomány, a sport, a szellem óriásai közül. 

Nem Szegeddel, a szegediekkel azonosítom tehát a hétfőn este balhézó embereket, akik – helyszíni beszámolók szerint – a mérkőzés alatt a „Gá-gá-gá, buzi MTK” örökzöldet szavalták, és időnként náci karlendítésekkel szórakoztatták magukat. A „zsidóbűnözés” kezdetű míves szöveget egyébként a helyszínen Radnóti Zoltán rabbi 12 éves lánya is végighallgatta, telefonján rögzítette. A kislánynak ez volt az első személyes élménye a magyarországi futballról, nem biztos, hogy stabil meccsre járó lesz a jövőben.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia futballklubot egyébként az Orbán-közeli Kiss-Rigó László megyéspüspök alapította, jó tíz évvel ezelőtt. A hétfői sajnálatos események után úgy volna a tisztességes, ha Kiss-Rigó László kiállna a nyilvánosság elé és bocsánatot kérne azért, ami a stadionban és a mérkőzés után a stadion előtt történt. Elnézést kérne, nemcsak az MTK csapatától és szurkolóitól, hanem minden normális és tisztességes magyar embertől. Elmondaná, hogy azok, akik zsidóbűnözésről szavaltak az utcán – a rendőrség nem avatkozott közbe, ahhoz pofonnak is el kellett volna csattannia – nem tartoznak közéjük, nem vállalják őket, és ennek kinyilvánításáról a jövőben minden rendelkezésre álló eszközzel gondoskodni fognak. Például úgy, hogy kitiltják őket a stadionból, és eltiltják őket a Szeged-Csanád Grosics Akadémia meccseiről.

Ha ez nem történik meg – márpedig, jó esély van arra, hogy nem fog megtörténni – akkor azt kell gondolnunk, hogy Kiss-Rigó László egyetért azzal, amitől a helyszínen sokan megbotránkoztak. A hallgatás, szokták mondani, beleegyezés, aki nem szól, az hallgatásával a hangos csőcseléket bátorítja, ugyanúgy bűnös, mint az elkövetők. 

„Vétkesek közt cinkos, aki néma”, írta a Szegedhez kötődő költő, Babits Mihály (Szeged, Vitéz utca 16. sz. alatti lakos).

Közben az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. a honlapján közölte, hogy a történtek miatt büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, és a jövőben is minden egyes alkalommal így fog eljárni, ha antiszemita, rasszista, gyűlöletkeltő megnyilvánulással találkozik.