Amikor Orbán óvodába megy, mindig van nála futball labda

Föld S. Péter 2022. január 25. 07:19 2022. jan. 25. 07:19

Orbán Viktor futball labdát vitt az acsalagi óvodásoknak. Acsalag Győr-Moson-Sopron megyében található, a miniszterelnök épp arra járt, s történetesen volt nála egy futball-labda, valamint egy felállítható kapu, gondolta, biztosan örülnek majd az óvodások a szép ajándéknak.

Nem volt könnyű bejutnia az óvodába, csengetnie kellett, csak azután nyílt ki az ajtó.

Helyes az, hogy nem engednek be minden gyanús idegent! – mondta viccesen Orbán a Facebook-oldalára feltöltött videó tanúsága szerint. Talán ez lehetett a varázsszó, mert már nyílt is az óvoda kapuja és a neves vendég bebocsátást nyert. Ott a vezető óvónő annak rendje és módja szerint, de azért illő tisztelettel köszöntötte a vendéget, aki bemutatkozott ugyan, de mint kiderült, fölöslegesen tette: Burusné Imelda felismerte ugyanis Orbánt, látta már a tévében, meg mindenhol, ahol miniszterelnököt lehet látni.

Kiderült, hogy egy osztatlan csoporthoz érkezett meg a miniszterelnök és a társaságában lévő videós stáb, vagyis, kisebb és nagyobb gyerekek egy csoportban voltak. De már ez is nagy előrelépés volt, a falu óvodáját ugyanis 2009-ben bezárták – akkor éppen Tuggyukki volt a miniszterelnök –, de 2021 októberében újból kinyitották, azóta működik, aminek mindenki örül, mert minden a helyére került.

– Ha van gyerek, van jövő. Nincs gyerek, nincs jövő. Sem a családnak, sem az országnak – foglalta össze Orbán. Később kezet is fogott a kicsinyekkel.

Hát, már nem éltem hiába, gyerekek – mondta a váratlan, miniszterelnöki vizit végén az egyik óvónő.

Négy évvel ezelőtt az akkori választási kampány idején már vitt focilabdákat egy óvodába Orbán Viktor. Akkor a dadi óvodásokat tisztelte meg látogatásával a miniszterelnök, aki Czunyiné Bertalan Judittal, a Fidesz helyi jelöltjével engedte magához a kisdedeket. Orbán azt az eseményt is dokumentálta a Facebookon, s az akkor a Fidesszel átmenetileg nem rokonszenvező Hír TV tudósítása szerint a szülők nem tudták, hogy gyermekeiket felhasználják a Fidesz elnökének Facebook-videójában. Utóbb az is kiderült, hogy Orbán eredetileg nem az óvodába készült, hanem a szemközti egyházi épületbe ment, a gyerekek pedig a kerítésen keresztül nézték a nagy fekete autókat, és integettek. Orbán ekkor ment be az óvodába, szerencsére volt nála néhány futball labda, így nem érkezett üres kézzel.

Az esetből azonban – mivel kampányidőszak volt, és az óvodai látogatás kiskorúak kárára elkövetett tiltott kampányolásnak minősült – kis híján így is baj lett. A helyi választási bizottság ugyan szemet hunyt Orbán látogatása fölött, mert szerintük nem sérültek a választás alapelvei, a Nemzeti Választási Bizottság azonban elmarasztalta Orbán Viktort az óvodai kampányért, és 345 ezer forintra büntette őt. Ennek a Nemzeti Választási Bizottságnak volt az elnöke Patyi András, aki emiatt a döntése miatt kis híján megütötte a bokáját. Orbánt ugyanis  anyagilag érzékenyen érintette a büntetés, lévén akkori vagyonbevallása szerint mindössze 700 ezer forint a megtakarítása, képzelhetjük, milyen kellemetlen lehetett a számára, hogy a nagy nehezen összekuporgatott forintjai felét bírságra kellett költenie. Nem is hagyta szó nélkül az esetet, csak az alkalomra várt, hogy előhozhassa a sérelmét.

Az alkalom pedig hamar eljött, méghozzá a Közszolgálati Egyetem campusának avatásán, ahol Orbán meg is alázta Patyit. A miniszterelnök viccbe csomagolva ugyan, de jogállamban mégiscsak szokatlan módon „szívatta” Patyi Andrást, s egyértelművé tette, hogy nem vette jó néven, hogy a testület 345 ezer forintos büntetést szabott ki rá, amiért a dadi óvodában kampányolt.

Olvasom az újságban, hogy a Patyi megbírságolt – mondta akkor Orbán, mire Patyi zavarában csak annyit felelt: – Nagyon sajnálom miniszterelnök úr.

A következő snitten a kormányfő szintén az NVB elnökével odaszólt az eseményen ugyancsak résztvevő Rogán miniszternek: – Tóni, rosszul tudjuk, hogy Patyi bírságolt meg engem a választási bizottságban? Nem így van?

– Én? – kérdezett vissza riadtan Patyi. Orbán nem érte be ennyivel, a videón még egyszer előkerül a büntetés, a miniszterelnök „bírság-bajnoknak" nevezte Patyit.

Szerencsére, most nem fenyegeti hasonló veszély a miniszterelnököt, az idei választási kampány csak február 12-én kezdődik. Addig Orbán és kísérete annyi óvodába látogathat büntetlenül, és annyi futball labdát, valamint felállítható futballkaput vihet a gyerekeknek, amennyit csak nem szégyell