Aranyóra és Aranybulla

Dr. Dávid Ferenc       2022. január 20. 16:15 2022. jan. 20. 16:15

Az Aranybulla önmagán és korszakán túlmutató válasz volt az adott kor kihívásaira – jelentette ki az igazságügyi miniszter a 800 éves Aranybulla tiszteletére indított emlékév keddi megnyitóján, Székesfehérváron. (…) A tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy az Aranybulla rögzítette a magyar nemesség kiváltságait, a bárók és szerviensek jogait. Jelentősége mások mellett abban is rejlik, hogy ez az első olyan arany függőpecséttel ellátott dekrétum, amely nemcsak magán kiváltságokat, hanem egész közösségeket érintő előírásokat is tartalmazott – fűzte hozzá. (MTI 2021. 01.18. - Varga Judit – Székesfehérvár)

Olvasom a közleményt és arra gondolok, hogy két megközelítés lehetséges. Előfordulhat, hogy Varga miniszter asszony egyáltalán nem érzékeli, hogy milyen válságos helyzetben van a magyar igazságszolgáltatás (Völner sztori) és a jogtudományok oktatásának otthon adó egyetemek, amelyekben úgy is lehet vizsgázni, hogy a hallgató meg sem jelenik az eseményen. Az a valószínűbb verzió, hogy a jól focizó és magabiztosnak tűnő tárcavezetőt egyáltalán nem érdekli az Igazságügyi Minisztérium körül dagadó botrány. Ő csak mondja a magáét, és nem törődik a körülötte zajló, felháborító folyamatokkal. 

Az Aranybullával kapcsolatban az ünnepi előadó (V.J.) a magyar nemesség kiváltságairól, a bárók és a szerviensek jogairól értekezett, és nem érzékelte, hogy nem a múlt dicsőségéről, hanem a jelen szégyenéről beszélt:

  • XXI. századi nemeseink kiváltsága közismert, erről V. Judit sokat tudna mesélni, hiszen ehhez a csapathoz tartozik. Híven szolgálja magas pozíciójában uralkodóját, aki neki és férjének is nagy hivatalt adott, és csak annyi az elvárás vele szemben, hogy habzó szájjal kritizálja az EU-t és a baloldali ellenzéket. Ez meg megy neki, rutinból. Hűséges szolgálatáért cserében, szépen gyarapodhatott a családi hacienda és még azt is elnézték, hogy területi „gazdatisztje” – a volt IM államtitkár – évekig papírzacskóban gyűjthette a végrehajtói szervezettől a védelmi és kinevezési jutalékot, és ráadásul még a Pegasus-ügybe is beleszaladt. Ennek persze most vége, de Judit nemzetes asszony mindezek dacára, élvezheti privilegizált helyzetét. Persze kérdés, hogy meddig?
  • Aztán itt vannak narancsos báróink, akik szintén nemesi rangot viselnek, de nem az államszervezetben dolgoznak, hanem az üzleti világban. Egy évtized alatt szépen „megtollasodtak”, hatalmas vagyonokat és ebből eredően, befolyást is szereztek. Imádnak helikopterezni, a Főnökkel mutatkozni, yachtot/repülőt kölcsön adni politikusoknak és persze szükség esetén, önzetlenül megnyitják kampány pénztárcájukat is. Ők az „üzleti jobboldaliak”, ha fordul a kocka, azonnal megkezdik az alkalmazkodást az új szisztémához. 
  • a hierarchia legalsó fokára szorultak az orbáni rendszer szerviensei. Polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök, kormányhivatal vezetők stb., akik százszámra tesznek hűségesküt, de igazán nagypályás játékosok soha nem lehetnek. „Királyi cselédek” ők, akik megbízhatóságukért gazdag adományokat kapnak az uralkodótól, de nagyon kiszolgáltatottak, hiszen létük és egzisztenciájuk biztonsága közvetlenül a legfőbb hűbérúrtól függ. Javadalmazásuk is szerényebb, mondhatnánk, hogy nekik már csak morzsák jutottak.

 

Judit asszony a 800 évvel ezelőtti dekrétum jelentőségéről beszélt Fehérváron, de lelki szemei előtt már szíve vágya, egy újabb drága óra lebegett. A mostani 1,5 milliós – Cartier Clé de Cartier típusú – ketyegő szerkezetet a miniszter asszony piaci bevásárlásaihoz hordja, viszont ünnepi alkalmakhoz ennél drágább és elegánsabb óra illik. Ezért hát felejtsük is el gyorsan az ősrégi – és gondolkodásra késztető – Aranybullát, és térjünk rá a lényegre: egy vadiúj és csúcsszuper időmérő beszerzésére. Aranybulla helyett aranyórát a miniszter asszonynak. Mert megérdemli!