Az orosz medve felébredt téli álmából

Dr. Dávid Ferenc       2022. január 23. 17:07 2022. jan. 23. 17:07

A hír röviden: Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon – közölte Szijjártó Péter a TASS orosz hírügynökséggel. Több kérdésről is egyeztetni fognak. (444.hu)

Külpolitikai kérdésekben az átlagos állampolgár szintjén vagyok tájékozott, ezért írásomat nem bírálatnak szánom, hanem abban reménykedem, hogy lesz olyan szakértő, aki megnyugtató módon, eloszlatja kétségeimet.

  1. „Putyin elnök idézte elő ezt a válságot azzal, hogy százezer orosz katonát vont össze Ukrajna határai mentén. Egyértelműen fogalmazva: a helyzet rendkívül veszélyes. Olyan szakaszhoz érkeztünk, amelyben Oroszország bármikor megindíthatja támadását Ukrajna ellen” – mondta kedd este Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.
     
  2. Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége már a jövő héten megkezdi a személyzet kimenekítését az országból. Ukrajnába szombatra megérkezett 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély idei első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag, amely azt jelzi, hogy közvetlen szomszédunk arra számít, hogy az orosz medve hamarosan támadásba lendül.
     
  3. Titkosszolgálati kiszivárogtatások szerint Oroszország is megkezdte diplomatáinak evakuálását: várhatóan Kijevből, Lvovból és két másik városból is hazarendeli Moszkva a diplomatáit.
     
  4. A balti államok – valamennyien NATO szövetségeseink /!/ – úgy döntöttek, hogy további védelmi segítséget nyújtanak Kijevnek az Oroszország által Ukrajnára és határaira gyakorolt fokozott katonai nyomás miatt. Észtország Javelin páncéltörő rakétákat, Lettország és Litvánia pedig Stinger légvédelmi rakétákat és hozzájuk kapcsolódó felszereléseket biztosít Ukrajna katonai, védelmi képességeinek megerősítésére.
     
  5. „Készen áll a cseh kormány arra, hogy fegyvereket és katonai felszereléseket küldjenek Ukrajnába” – jelentette be Jana Cernovhova védelmi miniszter a Reuters tudósítása szerint. Cernovha arról is beszélt, hogy az országot irányító ötpárti koalícióban konszenzus van arról, hogy segíteni kell Ukrajnának.
     
  6. Boris Johnson brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár szerint Oroszországnak nagy árat kellene fizetnie az Ukrajna elleni esetleges katonai agresszióért. Liz Truss brit külügyminiszter pénteken arra figyelmeztette Moszkvát, hogy Oroszország Ukrajna megtámadásával ahhoz hasonló helyzetbe kerülhet, mint a Szovjetunió az afganisztáni katonai beavatkozás után.
     
  7. A brit külügyminiszter szerint Oroszország súlyos árat fizetne, ha katonai akciót indítana Ukrajna ellen. Liz Truss a G7-ek külügyminisztereinek liverpooli értekezlete után hangsúlyozta, a hét nagyhatalom közös álláspontja ez. A G7 kormányközi politikai fórum, tagjai: Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok. Japán kivételével valamennyien NATO tagok.

Január utolsó hetébe értünk és laikus megállapításom szerint háborús veszély fenyegeti öreg kontinensünket. Növeli félelmeimet, hogy egy velünk határos ország lehet a konfliktus áldozata, ahol – nem mellékesen – százezernyi magyar él. A belorusz és kazah lázadás orosz intervencióval történő „konszolidálását” követően, a nagytestű ragadozó észak-keleti szomszédunk felé fordult, és nyíltan fenyegeti Ukrajnát, Európát és a világot. Oroszország hadserege erős, nyersanyagtartaléka szinte kimeríthetetlen és a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberélet (a humán veszteség) nem sokat nyom a latban.  Az EU, a G7 és a NATO vezető hatalmai óva intik Oroszországot a katonai akciótól, szigorú szankciókat helyeznek kilátásba és fegyvereket is szállítanak a nem NATO-tag Ukrajnának. Egy szó, mint száz: a fejlett világ szinte valamennyi országa aggódik és tiltakozik Oroszország fenyegető magatartása miatt.      

Vajon mit keres az EU- és NATO-tag Magyarország miniszterelnöke a jövő hónap elején Moszkvában? Még belegondolni is rossz, hogy Oroszország katonái éppen akkor (vagy közvetlenül azelőtt) lendülnek támadásba, amikor Orbán Putyinnal kvaterkázik a Kremlben!

Lehet, hogy Orbán békenagyköveti missziót teljesít az EU és a NATO megbízásából? Ezt nem hiszem, hiszen csak „kispályás” játékos. Nem kellene elhalasztani a moszkvai vizitet? Mi, magyarok, most melyik oldalon állunk? Még rövidebben: hová tartozunk?