Csintalan Sándor: káosz van – mi lenne egy slampos, slendrián, fasiszta államban...?

HírKlikk 2022. augusztus 7. 15:15 2022. aug. 7. 15:15

A vidéki remeteségbe vonult vagabund közéleti szereplővel, újságíróval beszélgetett ismét Németh Péter a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. Csintalan Sándor kendőzetlen meglátásaival ezúttal sem okozott csalódást.

„Káosz van. Meghoztak egy-két törvénymódosítást, minden túlbonyolított, az emberek nem tanultak meg jogszabályokat olvasni, nem is ez a dolguk, fogalmuk sincs, hogy mi lesz velük – persze, hogy káosz van. Miért, mi lenne egy slampos, slendrián, fasiszta államban...?” – kezdte erős felütéssel a beszélgetést. 

A hitlerájban is kupleráj volt, csak kussoltak – tette hozzá. „Itt is van egy általános gyávaság. Jó, tudjuk, ez egy kis ország, kis médiapiac és az egészen kicsiktől a nagyokig rá lehet állítani az érintetteket, hogy csak azokat támogassák például reklámmal, bármivel, akiket a hatalom elismer és kijelöl.” Ez sosem volt a bátrak országa – tette hozzá lakonikusan. 

Természetesen megkerülhetetlenül szóba került Orbán Viktor tusványosi beszéde. Arra a kérdésre, hogy ez tekinthető-e antiszemita beszédnek, Csintalan Sándor magától értetődően válaszolta: „ó hát persze, amint az volt a Soros elleni kampány. Ilyen tekintetben Orbánnak van egy sajátos tehetsége, hogy a hivatalos állami politika rangján Izrael állam barátja a magyar állam, de ettől még mindig ’soros’ a Soros.”

Ebben pedig az a legnagyobb gond a szándéktól függetlenül is, márpedig a szándék is jól átgondolt, hogy olyan antiszemita toposzokra, ösztönökre játszik, ami a társadalom egy részében mélyen él. „Ráadásul amiből Orbán idézett, az egyáltalán nem egy komoly tanulmány, hanem egy C-kategóriás ’zombiregény’. Elmondani sem tudom, hogy milyen nívótlan anyagról beszélünk.”

Abban csak bízni lehet – fűzte tovább a gondolatsort –, hogy ha valaki legközelebb véletlenül Orbán kezébe adja Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését, akkor nem megy át a szomszédba agyonverni az öregasszonyt. „Mert nagyjából ez az analógia.”

Mindez persze nem arról szól, hogy hol áll Orbán intellektuálisan vagy olvasottságában. Csintalan szerint „ez az egész arról szól, hogy hol áll a haza és a világban miként játszik ez az új jobboldal. S ez a fajjal keveredve már náciba hajló ideológiát teremthet, válaszul a válsághelyzetekre. Ilyenekkel lehet kábítani szűkebb értelemben a mi kis hazánkban is a sok-sok egóját vesztett szubjektumot, kielégítve az identitáséhségüket azzal, hogy Orbán kiáll és közli – megvéd minket a faji rontástól.”

Véleménye szerint a magyar társadalom egy jelentős részét „faji rettegésbe” hozták és tartják a jelen pillanatig. Nem nevezhető másként egy ország, „ami beszopja, hogy háborús infláció van, ellopják előle a lélegeztetőgépeket, hogy multikulturális migrációs népvándorlás és rémes fajok veszélyeztetik az életünket. Orbán szavazóbázisánál pedig működik a faji rettegésben tartás.” 

 

Forrás: Hírklikk