Deutsch a vádlottak padján

Dr. Dávid Ferenc       2020. december 4. 16:12 2020. dec. 4. 16:12

Deutsch Tamás azt követően, hogy vérig sértette az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjét és tagságát, rögtön bocsánatkérésre is kényszerült. Bizonyára szóltak neki, hogy a németek – különösképpen kortárs politikusaik – sok minden eltűrnek, de azt nem, hogy lenácizzák és legestapózzák őket. Deutsch koma hosszú évek óta Brüsszelben lébecol, de mégsem tudta, hogy a CSU-CDU képviselői semmilyen körülmények között nem hozhatók kapcsolatba az elmúlt évszázad első felében a Németországban történt eseményekkel, személyekkel, intézményekkel. D. Tamás íziben tollat is ragadott, meghunyászkodott, de azért a végén csak-csak kimutatta a foga fehérjét is.

Először ködösített egy kicsit: „A magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúm után felmerült vádakat – amelyek szerint én frakcióvezető urat a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlítottam volna – a frakcióvezető úrnak az interjút követő napon küldött levelemben azonnal tisztáztam. Úgy fogalmaztam, hogy „természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt". Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette.” 

Ha itt abbahagyja a minden néppárti képviselőnek megküldött levelét, akkor talán nem szóltam volna semmit. De, sajnos ez a politikai szédelgő folytatta:
 
„Ahogy az interjúban is utaltam rá, nem szabad egy demokratikus politikai közösségen belül meglévő véleménykülönbségeket a kommunista állampártéhoz hasonló módszerekkel „kezelni". (…) Visszás az a kettős mércét alkalmazó eljárás is, hogy miközben engem, mint fideszes politikust egy konkrét intézkedést érintő kritikus kijelentésem miatt kizárással fenyegetnek, a Néppárton belülről érkező, a Fidesszel és annak vezetőivel szemben megfogalmazott legdurvább személyeskedő sértések és rágalmak büntetlenek maradnak. (…)Tekintettel a fenti érvekre a kizárási indítványban szereplő valótlan állításokat visszautasítom, a javaslatot pedig indokolatlannak, megalapozatlannak és felelőtlennek tartom.”

A Fidesz-KDNP EU- parlamenti képviselő csoportjának vezetője (borzasztó ezt leírni) utolsó mondatában durván minősítette a képviselők kezdeményezését: megalapozatlan, indokolatlan, felelőtlen. Ez azt bizonyítja, hogy Deutsch még mindig nem fogta fel „tengernyi” agyával, hogy ő nem ügyész és bíró, hanem a vádlottak padján ül, és mások döntenek sorsáról, neki csak a védekezéshez van joga. Erre megint jön a „kommunista állampárttal”, amihez legjobban saját politikai közössége, a Fidesz hasonlít. Ezzel a pökhendi magatartással és ostoba megjegyzéssel persze tovább hergeli az EPP képviselő csoportját, mintha arra játszana, hogy zárják ki. Lehet, hogy ez a Fidesz és Deutsch valódi célja?

Deutsch személyes sorsáról minden bizonnyal szavazni fognak a jövő héten, de egyáltalán nem biztos, hogy kizárják. Elképzelhető, hogy D. Tamás durva megnyilvánulását szimpla provokációnak tekintik, és nem teszik meg azt a szívességet, hogy Deutsch mártír szerepben tetszeleghessen, és ő legyen a meg nem értett magyar „hős”. A Fidesz státusza már régen megrendült az EPP-ben, Deutschról meg éppen eleget tudnak ahhoz, hogy ne vegyék komolyan. Szóval kétesélyes a játszma, mi magyarok akkor járnánk a legjobban ebben a szégyenteljes helyzetben, ha Deutschi némasági fogadalmat tenne, és meghúzná magát a padsorban. 

Szájer bukása és Gottfried Péter visszahívása igazi veszteség a Fidesz számára. Deutsch visszahívása nem lenne az, hiszen szereplése egyre kínosabb: szellemi értelemben értéket nem képvisel, politikai akciói egyszerre nevetségesek és felháborítóak. Nehéz eset, mivel, ha hazahívják, akkor nem tudnak vele mit kezdeni. Miniszterként, önkormányzati képviselőként már leszerepelt, ezért érthető, hogy Brüsszelbe „száműzték”. Most persze ez a teljesítmény és tehetség nélkül megszerzett mandátum és képviselő csoporti vezetőség „visszaüt”, mivel Deutsch teljességgel alkalmatlan politikai szerepvállalásra. Tudás, tehetség és tisztesség hiányában nehéz ám hitelesen képviselni egy országot!

Hogy mennyire nem érti a körülötte kialakult helyzetet, azt saját sorai is igazolják: „.A Fidesz-KDNP delegáció vezetőjeként a kizárásommal való fenyegetés már önmagában is azt a nemkívánatos látszatot kelti, hogy az EPP frakció ilyen módon kíván nyomást gyakorolni az MFF/NGEU-megállapodás megvétózását kilátásba helyező magyar kormányra.” 

Deutsch nagyot téved, ha azt gondolja, hogy személyes sorsának alakulása bármiféle hatással lenne a megállapodásra vagy a vétóra. Kizárása vagy benntartása nem oszt, nem szoroz uniós szinten, mivel D.T.  teljesen érdektelen figura. Mi, magyarok persze nap, mint nap szégyenkezhetünk miatta. De felelősek is vagyunk: mi küldtük oda, ahol van. Ma már egyre többen tudjuk, hogy hová kellett volna küldeni. Oda bizony…..