Elfelejtette a Völner-ügyről kérdezni Orbánt a Kossuth Rádió riportere

Föld S. Péter 2022. január 22. 07:25 2022. jan. 22. 07:25

Vagy csak nem maradt rá idő, annyi fontos dologról kellett beszéltetni pénteken reggel a miniszterelnököt Nagy Katalin riporternek. Így is sok mindenről esett szó a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában, a többi között például arról a megállapításról, hogy Orbán szerint a politika rokonságban áll az irodalommal. Aztán megtudtuk, hogy Magyarország várkapitányként védi Európát, és egy alákérdezésre válaszolva, a miniszterelnök még azt is elárulta a hallgatóknak, hogy az ellenzék miért támadja a kormány járványkezelését. A vesztegetéssel vádolt Völner Pálról nem kérdezte őt Nagy Katalin.

Pedig, erről is biztosan szívesen beszélt volna Orbán, nem ő tehet róla, hogy amiről nem kérdezik, arra nem tud válaszolni. Így aztán csak az került szóba, hogy mi megvédjük Európát, de Brüsszel nemhogy segítene, még támad is bennünket emiatt, valamint az, hogy „tanulni kell abból, ami 2010-ig történt, abból, hogy mennyi erőfeszítés kellett, hogy a hibákat ki tudjuk javítani, és ha már sikerült, nem fordulhatunk vissza oda, ahol megint csak bajok várnának ránk”.

Nagy Katalin riporter – talán lányos zavarában, amiért ilyen nagy emberrel beszélhet – elfelejtette megkérdezni Orbánt a magyar közélet legutóbbi nagy botrányáról, amelyben, mint cseppben a tenger, benne van az egész NER minden szennye, mocska és gyalázata. A Völner-ügyről van szó, amelynek lényegét már többször leírtuk, igaz, nem lehet elégszer. Ha volna valaki, aki netán mégsem tudná: Völner Pál nem sokkal ezelőtti lemondásáig Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese volt, rá testálta a miniszter asszony a kormány által törvényesnek mondott Pegasus-lehallgatások engedélyezését is. (Tavaly nyáron derült ki, hogy egy izraeli cégtől vásárolt Pegasus nevű kémszoftver segítségével a kormánnyal nem szimpatizáló újságírókat, politikusokat és üzletembereket hallgattak le.) A megbízás jelentőségét növeli, hogy az államtitkár – az ügyészség gyanúja szerint – vesztegetési pénzeket fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar november óta letartóztatásban lévő elnökétől. 2-5 millió forintos tételekben vitte Völnernek a pénzt Schadl György. Mindösszesen 83 millióval kente meg Varga Judit bizalmi emberét, akitől cserébe kisebb-nagyobb szívességeket kért és kapott, például végrehajtói kinevezésekkel kapcsolatos ügyek olajozott intézését.

Sok minden van még az említett urak rovásán, és egyáltalán nem életszerű, hogy Varga miniszter asszony ne tudott volna helyettese piszkos ügyeiről. Nagy Katalin riporter ingerküszöbét azonban nem érte el a Völner-ügy, nem tartotta fontosnak megkérdezni, hogy egy uniós országban hogy fordulhatnak elő ilyen vérlázító és gyomorforgató visszaélések.

Költői volt a felvetés, mert persze nagyon is jól tudjuk, hogy miről van szó. Arról, hogy Nagy Katalin egy olyan rádiónak a munkatársa, amely közszolgálatinak mondja magát, valójában azonban csak egyetlen párt, a Fidesz szolgálatában áll. Nem pártoktól független, ahogyan az elvárható volna egy, az adófizetők milliárdjaiból működtetett intézménytől, hanem a kormány és a Fidesz szócsöve, amely a számukra kínos és kellemetlen hírek közlésével nem szokta szomorítani az embereket. Szívesebben számol be diadalokról, a munka frontján elért sikerekről, miközben ekézi Brüsszelt és az ellenzéket. Utóbbiakat azzal is vádolja, hogy Soros György zsoldjában állnak. Ami persze – és ezt Nagy riporter épp olyan jól tudja, mint Orbán – nem igaz. Nem mintha Soros zsoldjában állni nagyobb bűn volna, mint – teszem azt – Putyin orosz elnök pincsijének lenni, vagy éppen a kínai Kommunista Párt halálos ölelésében fuldokolni. De Nagy riporter sem most, sem korábban nem kérdezte ilyenekről a miniszterelnököt. Feltehetőleg nincs benne a munkaköri leírásában, hogy legalább néhanapján szakmailag elfogadható és morálisan is vállalható kérdéseket tegyen fel a riportalanyának.