Férfi kézilabda: nem az volt a terv, hogy továbbjussunk

Föld S. Péter 2022. január 20. 07:16 2022. jan. 20. 07:16

A magyar férfi kézilabdásoknak nem az volt a tervük, hogy továbbjussanak az Európa-bajnokság csoportköréből. Legalábbis Gulyás István szövetségi kapitány szerint. A Nemzeti Sportnak ugyanis azt mondta: tetszett neki a mutatott játék, s elégedett azzal, amit a csapat nyújtott az Európa-bajnokságon.

A magyar férfi kézilabda-válogatott már a csoportkört sem élte túl az Európa-bajnokságon, kikapott Hollandiától és Izlandtól, egyedül az ebben a sportágban nem igazán acélos portugálokat sikerült az utolsó másodpercekben dobott góllal legyőzni. Tegyük hozzá, ezt megelőzően, húsz alkalommal játszottunk a holland kézisekkel, de most először tudtak győzni ellenünk. A szövetségi kapitány elmondása szerint „tudtuk, hogy mi vár ránk ezen a három mérkőzésen, és hogy egy Európa-bajnokságon nagyon kiegyenlített erőt képviselnek a csapatok... Amit elterveztünk, hogy a csapatot átalakítjuk, és egy fiatal együttest formálunk, elértük, és jó kézilabdát játszunk. Elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel, annak ellenére, hogy most kicsit keserű a szánk íze".

Vagyis nem azt tervezte a szövetség, hogy nyernek és eljutnak ameddig csak lehet, hanem beérték azzal, hogy átalakítják a csapatot, fiatal együttest formálnak és jó kézilabdát játszanak. Erről azonban elfelejtették értesíteni az ellenfeleket, akik nem arra a versenyre neveztek be, hogy ki milyen csapatot formál, hanem arra, hogy ki tud több gólt dobni a többieknél.

Ráadásul nemcsak az ellenfeleket nem tájékoztatták a – sportértékét tekintve – meglehetősen szerény célokról, de feltehetően a közönséget is elfelejtették beavatni a tervekbe. Arról a közönségről van szó, amely igen nagy számban jelent meg az új budapesti stadionban, fittyet hányva a járvány negyedik hullámának tombolására, valamint ennek lehetséges egészségügyi következményeire, és egy emberként biztatta a csapatot. Ha jó előre megmondják az embereknek, hogy ezúttal nem a győzelem a terv, nem a továbbjutás a cél, hanem az, hogy átalakítsuk és fiatallá formáljuk a csapatot, elképzelhető, hogy kevesebben mennek ki a meccsekre. Mert a szurkolók, legyen szó bármelyik sportágról, nem azt akarják látni, hogy a szövetségi kapitánynak tetszik a játék, hanem azt, hogy aki ellen csak lehet, győzzünk.

Tegyük hozzá, hogy talán a kormány is jobb eredményre számított a magyar férfi kézilabda-válogatottól. Az Orbán-kormány ugyanis a magyar adófizetők pénzéből mintegy 130 milliárd forintot költött el az Európa-bajnoksághoz kapcsolódó stadionépítésekre – ennyi pénzért elvárható lett volna, hogy legalább a csoportból továbbjusson a csapat.

Persze van, aki – például a szövetségi kapitány – így is elégedett az elmúlt két és fél évvel. Talán mert nem ismeri, vagy nem érti Zorán sok évvel ezelőtti slágerét, amelyben a többi között ezek a sorok is szerepelnek: „Mi a győzelemről megtanultuk, / hogy a részvétel a fontosabb, hogy a vereség is fizet szépen, /és a győztes sokkal fáradtabb”.