Fidesz-hazugság csúcsra járatva

Dr. Dávid Ferenc       2022. január 27. 19:45 2022. jan. 27. 19:45

„A baloldal már megint összevissza kamuzgat és ígérget mindent, most épp a minimálbéreseknek, miközben meg se szavazták a mostani 20 százalékos minimálbéremelést és kijelölt miniszterelnök-jelöltjük azt is kikotyogta, hogy szerinte a minimálbér teljesen felesleges, eltörölhető. A minimálbér eltörlésével a baloldal több százezer ember fizetését sodorná veszélybe és kiszolgáltatná a dolgozó embereket a nagyvállalatoknak, a multiknak.” (2021. január 26. - Fidesz közlemény – MTI-OS)

A „Egységben Magyarországért” szövetség munkaügyi programjának egyik szerkesztőjeként/írójaként szükségesnek tartom rögzíteni, hogy a fenti közlemény egyetlen mondata, egyetlen szava sem felel meg a valóságnak. Az ellenzék legnagyobb pártjának – a Demokratikus Koalíciónak – gazdasági szakértőjeként is arról számolhatok be, hogy a DK a legkisebb havi munkabér (minimálbér) intézményének megőrzésében és erősítésében érdekelt. 

A fenti közlemény másik „csúcs hazugsága”, hogy az ellenzéki képviselők nem szavazták meg a minimálbér-emelést. Nem is tehették, mivel a legkisebb havi munkabérről és a garantált bérminimumról nem a Parlament dönt. A legkisebb kötelező bértarifák ügyében a Kormány által sajnos egyoldalúan uralt Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) mondta ki a végső szót, és a 2022-re érvényes bérmegállapodást a szociális partnerek (szakszervezetek, munkaadók) és miniszterelnök írta alá. A „Egységben Magyarországért” – tehát a Fidesz hamis propagandájával ellentétben – nem „kamuzgat és ígérget”, hanem érzékelhető bérfelzárkóztatást szorgalmaz úgy a versenyszférában, mint a közszolgálati szektorban.

A minimálbér eltörléséről tehát szó sincs, minden erre vonatkozó utalás, erre irányuló megjegyzés közönséges hazugság. 

A tisztességtelen és félrevezető Fidesz propagandával szemben az „Egységben Magyarországért”:

  • őrzi és védi a minimálbér jogintézményét, és a jövőben a – szociális partnerek aktív közreműködésével - az európai normák és értékrend szerint kívánja alakítani és emelni;
  • garanciális elemeként tartja nyilván a minimálbért, hiszen a mikro és kisvállalkozások esetében – szakszervezet és kollektív szerződés hiányában - gyakorlatilag a két kötelező bértarifa érvényesítése nyújt érzékelhető biztonságot a munkavállalók számára;
  • tisztában van azzal, hogy hazánkban számos – szociális, családi és munkaügyi – kifizetés vetítési alapja a mindenkori minimálbér, ezért megsemmisítése (elhagyása) szóba sem kerülhet.

Befejezésül. Ha kell százszor is leírom, hogy a miniszterelnök-jelölt, az ellenzéki pártok vezetői és a programalkotó közösség szakértői a munkavállalói jogok érvényesülésének egyik legfontosabb biztosítékát (nevezetesen: a minimális bért) nem akarják eltörölni. Ellenkezőleg: európai értéknek tartják, amelyet védeni és becsülni kell.