Gyógyszerbiztonságot hoz az Európai Egészségügyi Unió megvalósítása

Ujhelyi István 2020. november 26. 11:06 2020. nov. 26. 11:06

Újabb építőkockával bővül az Európai Egészségügyi Unió, miután a járványkezeléshez kapcsolódó első bejelentéseket követően, az Európai Bizottság bemutatta új gyógyszerstratégiáját is. Ez utóbbi szorgalmazása kiemelt helyen szerepelt a többek között általam kidolgozott és az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója részéről „Európai Egészségügyi Unió” néven közreadott stratégiai anyagban is. Fontos javaslatunk volt, hogy el kell készíteni a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök kötelező nemzeti nyilvántartását – összpontosítva a legkritikusabbakra – a lehetséges járványhelyzetek és más egészségügyi problémák hatékonyabb leküzdése érdekében.

A koronavírus tökéletesen bebizonyította, hogy vannak olyan globális kihívások, amelyekre az európai tagállamok egyedül és önkényesen nem tudnak megfelelő választ adni, ezért bizonyos területeken – a tagállami hatáskörök lehető legnagyobb tiszteletben tartásával – szorosabb integráció, de legalábbis erősebb együttműködés és koordináció szükséges. Kiemelkedő eredmény, hogy az Európai Bizottság az általunk javasolt koncepció mellé állt és lépésenként megvalósítja, sőt, bővíti azt. Éppen ezért természetesen támogatom a parlamenti vitában a most bemutatott gyógyszerstratégia főbb célkitűzéseit: a gyógyszerbiztonság megerősítését, a megfizethetőség garantálását, az uniós gyógyszeripar versenyképességének, innovációs kapacitásának és fenntarthatóságának támogatását, valamint a szilárd ellátási láncok kiépítését.

A határokon átívelő együttműködések, valamint az uniós egészségügyi ügynökségek megerősítése és a gyógyszerstratégia létrehozása mind fontos lépések az Európai Egészségügyi Unió teljes és minél szélesebb megvalósításában. Ezek azonban csak az első lépések: mielőbb konkrét és előremutató rákellenes stratégia is kell, hiszen a daganatos betegségek súlyos fenyegetést jelentenek; különösen Magyarországon, ahol a legmagasabb a rákos halálesetek száma. Tovább dolgozunk az Európai Egészségügyi Unió kibontásán és például annak a keretrendszernek a megvalósításán is, amely minőségi normák rögzítésével fogja garantálni, hogy minden európai polgár azonos módon és mértékben jusson hozzá a minőségi egészségügyi ellátáshoz.