Hollik István gondolatai a bibliai emberképről

Föld S. Péter 2021. szeptember 16. 09:55 2021. szept. 16. 09:55

„Elkerülhetetlen a kereszténység és a marxizmusba bugyolált liberalizmus közötti szellemi harc megvívása” – ezt a veretes bölcsességet osztotta meg a hallgatósággal Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Szent István Intézet A következő ezer évért című konferenciáján. Szerinte történelmi tapasztalat, hogy „Európában demokratikus rendszer csak addig működött és tudott sikeres lenni, amíg a bibliai emberképen alapult. Amint eltávolították ettől, megszűnt a demokrácia.”

Nem vitatkoznánk Hollik úrral, olyan távoli képekkel operál ugyanis, amilyen messzeségekbe ha akarnánk, sem tudnánk követni őt. Egyébként pedig, meglehetősen közönséges és vásári dolog: ha nem jut az eszedbe semmi, utalj a bibliai emberképre, úgyse tudja senki, hogy mi az, nem fognak veled vitatkozni.

Pontosítok: egy ember azért biztosan tudja, hogy milyen a bibliai emberkép, és ez az ember nem más, mint történetünk hőse, Hollik István. Hogy honnan szerezte a tapasztalatait, azt nem kötötte a nyilvánosság orrára, de kinyilatkoztatások esetében ilyenre nincs is szükség. Minél abszurdabb és értelmetlenebb ugyanis egy kinyilatkoztatás, annál valószínűbb, hogy akik nem értik, elhűlnek a hallottaktól.

Beérhetnénk ennyivel és legyinthetnénk, hogy Hollik már megint adott a sz@rnak egy pofont. (Így mondják ezt a Fidesz által gyakorta idézett magyar emberek, amikor valaki sokat beszél és keveset, vagy semmit sem mond.) Beérhetnénk ennyivel, nekünk már a kis okosságok is elegendők ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. (A nagy bölcseletektől pedig kifejezetten örömünnepet ülünk). Hanem hát, mégis jó volna tudni, honnan vette Hollik úr ehhez a bibliai képhez a mintát. Hol lát maga körül bibliai emberképet, melyik mai harcostársára gondol, amikor ilyen és ehhez hasonló semmitmondásokra vetemedik.

Adva van elsőként és mindenek felett Orbán Viktor, aki bizonyára az összes fideszes számára maga az origo. (Nem nagy betűvel, mert az egy portál, amely gyakran hazudik és ezért rendre helyreigazításokra kényszerül.) Van tehát Orbán Viktor, aki minden bizonnyal megfelel a bibliai emberképpel szembeni elvárásoknak. Sőt, nemcsak hogy megfelel, de nem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy a bibliai emberképet róla mintázták..

Orbán Viktorból azonban csak egy van, és egy ekkora minta kevés lett volna Hollik úrnak, hogy a bibliai emberkép említésére vetemedjen. Másoknak is kell lenniük a Fidesz környékén, csupa makulátlan morállal és szent életű példamutatással rendelkező politikusnak, akikre fel lehet nézni és akikre Hollik úr fel is néz. Nekem – lehet, hogy tévedek – Kövér László házelnök képe szokott beugrani, ha a bibliai emberképről hallok. Másra sem tudok gondolni, csak rá. Meg persze Semjén Zsoltra, és a mintegy nyolcvan milliárd forintba kerülő vadászkiállítására, valamint barátjára, Bayer Zsoltra, aki szerint Ferenc pápa egy demens vénember, egy argentin marha. Aki ilyet mond, szintén közel állhat a bibliai emberkép megtestesítéséhez.

Másokat is említhetnék, de nem szeretnék senkit megbántani és fölöslegesen bíróságra sem szeretek járni. Ezért csak nagy általánosságban vázolnám fel a bibliai emberkép fideszes fogalmát. Adriai luxusjachton örömlányokkal orgiázni bizonyára istennek tetsző cselekedet, mint ahogy brüsszeli melegpartiról ereszcsatornán menekülni ugyancsak ebbe a körbe tartozik.

És ne mondja senki, hogy hagyjuk már szegény Szájerjózsit, mert megkapta már a büntetését. Ami büntetést Szájer kapott, azt az illegális melegpartin való részvételért kapta, de az Alaptörvényért például, amely az ő számítógén íródott, még senki nem vonta felelősségre.