Hollywood leghíresebb antiszemitájával fotózkodott Novák Katalin

Föld S. Péter 2022. szeptember 26. 07:09 2022. szept. 26. 07:09

Novák Katalin államfő felszólalt az ENSZ közgyűlésén, ahol békét sürgetett, majd lefotóztatta magát Joe Biden amerikai elnökkel és annak feleségével, járt az amerikai-mexikói határon, végül föltett egy fényképet, amelyen Mel Gibson színésszel látható. Mel Gibson kiváló színész, amit legföljebb az árnyékol be valamelyest, hogy ő Hollywood leghíresebb antiszemitája.

Novák államfő az Instagramon megosztott fotó mellé azt írta, találkozás egy amerikai Hazafival. Hazafi, nagy H-val. Merthogy Mel Gibson nem egyszerűen amerikai hazafi, de a Hazafi című film – valamint számos botrány – főszereplője. E botrányok sora egy antiszemita kirohanással kezdődött. Azzal a 2006-os kalanddal, amikor a Hollywoodhoz közeli Malibuban rendőrök megállították a színészt, akiről kiderült, hogy részegen vezetett. De nem csupán részeg volt, hanem módosult tudatállapotában antiszemita is. Az őt igazoló rendőrtől megkérdezte, hogy nem zsidó-e, majd rögtönzött kiselőadásba kezdett arról, hogy a világ összes háborújáért a zsidók a felelősök. Utóbb bocsánatot kért a történtekért, arra hivatkozott, hogy ittas volt és dühös.

Tisztességes ember akkor sem antiszemita, ha többet iszik a kelleténél és felidegesítették. Tisztességes ember nem vezet ittasan autót, vagy, ha mégis, és az igazoltatás miatt dühbe jön, akkor legföljebb magában káromkodik, amiért lebukott, de nem a zsidókat, a feketéket szidja. Tisztességes ember nem rasszista.

A kiváló drámaíróból politikussá fajult Csurka István is csak akkor volt antiszemita, ha ivott. De Mel Gibsonhoz hasonlóan – és az Orbán Viktor által kiváló államférfinak tartott Horthy Miklóssal ellentétben – ő sem tartotta magát antiszemitának. Ha a fejére olvasták a vállalhatatlan kijelentéseit, a gyalázatos cikkeit, azzal védekezett, hogy ő egy zsidó zöldségestől szokott vásárolni a piacon. 

Minden antiszemitának van egy zsidó barátja. Egy olyan zsidó, aki rendes, nem olyan, mint a többi. Annyira rendes, hogy majdnem olyan, mintha nem is zsidó lenne. És minden antiszemita szívesen kérkedik az ő zsidó barátjával. Nem a zsidó barátjára büszke, hanem saját magára. Hogy lám, ő annyira toleráns, hogy még ezekkel a zsidókkal is képes szót érteni.

Ez a történet nem a zsidókról, de még csak nem is Mel Gibsonról szól. Ezúttal nem a híres hollywoodi színész a főszereplő, hanem Novák Katalin, aki Orbán Viktor kegyelméből ma Magyarország államfője. Ideje volna, hogy valaki elmondja Novák államfőnek, hogy ő nem egy sztárokért rajongó középkorú nő, aki egy közös fotó erejéért bármelyik híresség mellé odaállhat, hanem az Európai Unió egyik tagállamának, Magyarországnak az egyik első közjogi méltósága. Ehhez méltón kell viselkednie, öltözködnie, megjelennie és megválogatnia, hogy ki mellé kéredzkedik oda egy közös fotó erejéig. 

Vagy ha már megtörtént a baj, és a lesipuskás fotósok rajtakapták őket, legalább ne dicsekedjen azzal, amiért más ember szégyenkezik. Rosszul veszi ki magát, ha az antiszemitizmussal szemben – szavakban – zéró toleranciát hirdető Magyarország első számú közjogi méltósága azzal dicsekszik, hogy Hollywood leghíresebb antiszemitájával találkozott, és közös fotó is készült róluk.