Jól átverték a szputnyikosokat!

Bánó András 2021. szeptember 17. 08:58 2021. szept. 17. 08:58

Úgy bizony! Sem a WHO, sem az Európai Gyógyszerügynökség nem adja ki az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt a Szputnyik vakcinára. Sőt, a döntés értelmében az engedélyeztetési folyamat csak azután indulhat újra, ha a szervezet szakértői elvégeztek legalább még egy helyszíni bejárást a vakcinát gyártó orosz üzemek valamelyikében. Jarbas Barbosa, a WHO regionális igazgató-helyettese azt mondta: a világszervezet májusi helyszíni ellenőrzése során több szabálytalanságra is bukkant az orosz oltóanyag gyártási folyamatánál.

Puff neki! A dolog azért is felettébb kínos, mert a nemrégiben Magyarországon járt Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalásai után jelentette be, hogy nincs akadálya annak, hogy a most épülő debreceni oltóanyag gyárban Szputnyikot gyártsanak.

Hiába mondták a magyar kormány vezető képviselői, hogy nem kell izgulni, a magyarok közül azok is utazhatnak nyáron nyugatra, akiket Szputnyikkal oltottak be, kiderült, hogy ez nem igaz. Már Ausztriába se lehet belépni az orosz gyártó termékével.

Ez volt az első nagy átverés. A perspektívák sem rózsásak. Az Európai Gyógyszerügynökség mindmáig kifogásolja, hogy az oroszok nem adták be hozzájuk a hiányzó dokumentumokat. Szijjártónak nem inkább ezt kellett volna sürgetni Lavrovnál?

Meg kellett volna kérdeznie partnerét, hogy mire várnak? Miért húzzák az időt azzal, hogy nem adják oda a kért dokumentumokat?

Ezeket a kérdéseket aligha lehetett feltenni Lavrov külügyminiszternek. Pacsemu, patamu – magyarra fordítva: miért? Azért.

Maradt tehát a tény: mondhat vagy ígérhet bármit a kormány, „szputnyikos” magyarok továbbra sem utazhatnak Nyugat Európába.