Kérjen-e bocsánatot Karácsony Gergely?

Vasvári G. Pál 2022. január 27. 16:46 2022. jan. 27. 16:46

Történt pedig, hogy az emberi zöld környezetet, a parkokat lebetonozva, lekövezve, építkezésekkel „megszentségtelenítők” tettét Karácsony Gergely (tán nem igazán szerencsésen) a szenteltvíz-tartóba pisilőkéhez találta hasonlítani. Felhorgadt ám ezen a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és rögvest bocsánatkérést követelt. Ha hites érzékenységüket bántja a hasonlat – erre hivatkoztak –, akár írhatnánk: tán megérne Karácsonynak a „szent béke” annyit, hogy megkövesse őket. Ámde…

… Ámde ennek azért lennének bizonyos feltételei. Méghozzá éppen a KÉSZ által is fontosnak tartott „szent” dolgok, jelképek mély tisztelete miatt.

A víz a keresztények egyik fontos szimbóluma Jézus Krisztus Jordánban való megkeresztelkedése óta, ezért is botránkoztatott meg sokakat hasonlatával a főpolgármester” – így érvelt a KÉSZ. Meg még úgy is: olyan országban, fővárosban szeretnének élni,

ahol mindenki, a politikusok és a városvezetők is elfogadják, tetteikben és szavaikban pedig meg is mutatják a másik ember iránti tiszteletet”, és ez a vallási és hitbeli meggyőződésre és annak szimbólumaira is vonatkozik.

Nos, ha bántónak – netán a vallási jelképet nem kellően tisztelőnek – találtatott a főpolgármesteri hasonlat (vagy ha csak egy félremagyarázó, a hit köntösébe bugyolált politikai támadásra is szolgált ürügyül), hát egy bocsánatkérés éppenséggel még lazán beleférne. Persze, feltételes módban. Ugyanis van azért itten egy aprócska bibi…

Kivel, mivel? Immár bő egy évtizede nem vagyok hajlandó leírni a Fidesz ötös számú tagkönyves propagandistájának, fekete öves fröcsögőjének nevét. Anélkül is rá lehet ismerni a taknyon-véren kirángatós stílusára, ami ugyebár maga az ember…

Szóval mostan az ellenzékiekről – ez a jelek szerint nagyjából ugyanannyi magyar embert jelent, mint amennyi a keresztény-nemzeti kurzust vivő (és e tekintetben a KÉSZ által aligha kifogásolt) országló párt hívei közé tartozó magyar emberek a száma lehet – ezt találta írni a Demokrata című nyomtatványban az ötös tagkönyvű:

Azoknak ott, velünk szemben már csak a vélt meg valós genitáliáik vannak, azokért küzdenek… Ezzel a nyomorult béka-egér harccal meg a lecserélt genitáliáikkal fognak kimúlni az árnyékvilágból – egyedül, magányosan, hiábavalóan, feleslegesen, nyilvános vécék padlóján.”

Mindezt inkább ne minősítsük. Minősíthetetlen. Milliók kérhetik ki maguknak.

Ám néhány kérdésünk azért lenne e sorokkal kapcsolatban, no nem a név szerint említésre sem méltó közfröcsögőhöz, hanem a KÉSZ-hez:

1. Idézték-e az iméntiekkel szemben érvként a Szentírásból, Mózes könyvéből, hogy „És mondá Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra!”?

2. Hitbéli meggyőződésük alapján, tartják-e a keresztény valláslegalább annyira lényeges elemének az ember teremtésének aktusát, mint amennyire annak tekintik Jézus Krisztus megkeresztelkedését a Jordánban?

3. És élve szabad akaratukkal, önként és üstöllést felszólították-e közleményben a fentebb idézett förtelem szerzőjét arra, hogy kérjen bocsánatot?

Ha erre a három kérdésre a válaszuk határozott „igen, igen és igen”, akkor csak azt tanácsolhatjuk Karácsony Gergelynek, hogy minden ember mély és őszinte hitét – a KÉSZ tagjaiét is – tiszteletben tartva mielőbb kérjen elnézést.

Ha e három kérdésre a válaszuk határozott „nem, nem és nem”, akkor viszont teljesen hiteltelennek, kifejezetten álságosnak (és fideszes választási propagandának is) tekinthető a közleménybe foglalt felháborodásuk Karácsony Gergely hasonlatán.

Ha pedig a három válaszuk közül kettő vagy akár csak egy „nem”, akkor csupán azt javasolhatjuk a főpolgármesternek: várjon még a bocsánatkéréssel, addig, amíg a KÉSZ legalább az általa képviseltek táborában el nem éri a közleményben deklarált célját:

hogy senki ne gyalázza meg mindazt, ami számára szent és értékkel bír”…