Kódex van, erkölcs nincs

Dr. Dávid Ferenc       2022. január 22. 18:55 2022. jan. 22. 18:55

Kénytelen vagyok szó szerint idézni A Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexének legfontosabb fejezetét.

„I. Hivatásetikai alapelveink
I/1. Kormánytisztviselőként feladatainkat 
a.    Magyarország Alaptörvényéhez HŰEN,
b.    mindenekelőtt a NEMZET ÉRDEKÉBEN, 
c.    a közjó iránt ELKÖTELEZETTEN,     
d.    döntéseink, nyilatkozataink és cselekedeteink súlyának tudatában FELELŐSEN, e.    a legjobb tudásunk szerint SZAKSZERŰEN, 
f.    a ránk bízott erőforrások kezelésében HATÉKONYAN, 
g.    döntéseinkben, nyilatkozatainkban és cselekedeteinkben TISZTESSÉGESEN, 
h.    megjelenésünkben és magaviseletünkben MÉLTÓSÁGGAL, 
i.    az érintettek jogainak és érdekeinek tekintetében PÁRTATLANUL, 
j.    a jog és az erkölcs szerint is IGAZSÁGOSAN, 
k.    a valós körülmények mérlegelése alapján MÉLTÁNYOSAN, 
l.    a közérdekű célok eszközeinek megválasztásában ARÁNYOSAN, 
m.    az érintettek jogait és jogos érdekeit VÉDVE, 
n.    emberekre vagy azok csoportjaira vonatkozó ELŐÍTÉLETEKTŐL MENTESEN, 
o.    vezetőink és az állampolgárok számára ÁTLÁTHATÓAN, 
p.    minden érintettel EGYÜTTMŰKÖDVE, 
q.    legfőképpen pedig mindenben LELKIISMERETESEN 
teljesítjük. 
I/2. Vezetői munkakörben feladatainkat ezeken túl 
a.    a munkatársainktól elvárt magatartásban PÉLDAMUTATÓAN, 
b.    feladataik elvégzésében munkatársainkat TÁMOGATVA, 
c.    jogi és morális kötelességeiket munkatársainktól következetesen SZÁMON KÉRVE, 
d.    döntéseinkben SZAKMAI SZEMPONTOKAT ÉRVÉNYESÍTVE
teljesítjük.”

Tudom, hogy a fenti felsorolás unalmas olvasmány, és az azzal is tisztában vagyok, hogy nem igazán illik egy rövid publikációba. Mondanivalóm miatt mégis kénytelen voltam szó szerint idézni – figyelem (!) - A Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexének legfontosabb, I. sz. fejezetét. Ezt követően az anyag 23 oldalon részletezi a dokumentum fent megismert pontjainak tartalmát, a szöveg felér egy hűségesküvel.

A leírtak tükrében érdemes újra górcső alá venni a Varga-Völner-Schadl-Rogán-Nagy Ádám híres vagy inkább hírhedt kvintettjének tevékenységét. Ha elkezdjük tételesen értékelni eddig ismert tevékenységüket, akkor nagyon könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy ezek az állami alkalmazottak bizony „fütyülnek” a Kódex előírásaira, elvárásaira. Különösen szembeszökő, de mondhatni bicskanyitogató, hogy ez a „jogász négyes fogat” +Tóni miniszter mennyire nem törődik a „magaviselet méltósága”, az „előítéletek mentessége”, és az „átláthatóság” követelményével, és milyen könnyen figyelmen kívül hagyják vezetőként a „példamutató magatartás” szigorú elvárásait. Varga Judit arroganciája és hivalkodása (1,5 milliós óra piaci bevásárláskor), Völner jogsértő cselekedete, Schadl korruptsága, Rogán sunyisága valamint Nagy Ádám immorális vizsgatétele és üzletelése mind-mind azt bizonyítja, hogy ezek az emberek lépten-nyomon megsértették a Kódex előírásait. Ezt az állításomat egy újabb idézettel illusztrálom: „III/7.1. Senkinek semmiféle olyan előnyt nem nyújtunk, vagy hátrányt nem okozunk, amely hivatásunkkal vagy munkahelyünkkel összefüggésbe hozható, kivéve, ha erre jogszabály felhatalmaz minket.”  A mostani botrány ezt a pontot gyakorlatilag lenullázza, hiszen jogtalan eljárások (Pegasus), törvénytelen juttatások (Völner, Schadl), megmagyarázhatatlan előnyök (Nagy vizsgái) tömegét regisztrálhatjuk. 

És, hogy biztosan ne tévedjek, hozok még egy részletet, amely már mosolyra fakaszthatja a kedves olvasót: „III/10.1. Ha felelősséget vállaltunk más munkatársak irányításáért vagy ellenőrzéséért, ezt a tevékenységünket az adott állami szerv célkitűzéseivel és az arra vonatkozó jogszabályokkal, valamint hivatásetikai és szakmai követelményekkel összhangban végezzük. Megteszünk minden tőlünk elvárható intézkedést, hogy az általunk irányított munkatársak munkája e célkitűzéseknek és követelményeknek megfeleljen, és a mulasztások és visszaélések időben megelőzhetőek legyenek.” Varga és Rogán miniszterek hivatali nagyfőnökként ezt a követelményt egyáltalán nem tartották be.  

Befejezésül mindenképpen rögzítem, hogy a kötelező érvényű szabályzat jól szerkesztett, áttekinthető és minden részletekre kiterjedő dokumentum. Megfogalmazott magatartás követelmény és Kódex tehát van, vezetői hivatásetika és példamutató morál viszont nincs!