Lengyel, magyar két szokatlanul gyakran találkozó jó barát

Föld S. Péter 2020. december 4. 12:34 2020. dec. 4. 12:34

Öt napon belül kétszer is találkozott egymással Orbán Viktor magyar, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Először a múlt héten, csütörtökön, Budapesten tartottak megbeszélést, majd néhány nap elteltével hétfőn is összefutottak – akkor Orbán utazott ki Varsóba. Meglehetősen ritka és legalább ennyire szokatlan, hogy két ország kormányfője ilyen gyakorisággal találkozzon. Nem csoda, ha vannak, akik szerint nagy horderejű, a nagyközönség előtt ma még ismeretlen ok állhat e rendkívüli jelenség mögött.

Ami azt illeti, az első találkozás benne volt a pakliban. Magyarország és Lengyelország már régóta az Európai Unió fenegyerekei, két tékozló fiú, akikre egyre többen néznek rossz szemmel. A renitens tandem ugyanis hónapok óta húzogatja a többiek, köztük néhány valódi oroszlán bajuszát, vétóval fenyegetőzve igyekszik megakasztani a válság hatásait enyhíteni kívánó közös európai költségvetést, valamint a helyreállítási alapról szóló megállapodás elfogadását. Mindkét érintett országnak az a gondja az elfogadásra váró intézkedésekkel, hogy az EU többi országa a jogállamisághoz kötné a pénzek folyósítását, márpedig ez a két ország kormánya számára nem elfogadható.

Ez indokolta a csütörtöki találkozást, ami után közösen nyilatkoztak az aktuális ügyekről. Ám a második, mint írtuk, szokatlan, és a nemzetközi kapcsolatokban igencsak ritkának számító varsói megbeszélés után semmi ilyen nem történt, mindössze hír jött arról, hogy találkozott a két miniszterelnök. Ha kérdeznénk, hogy miről beszéltek, magyar részről Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtósa vélhetően a tőle megszokott rövid és tömör választ adta volna: áttekintették a két ország kapcsolatait, különös tekintettel az EU-ban most zajló folyamatokra, mindemellett a közös költségvetés és az újjáépítés körüli vitákról is esett szó.

Ám a két, nem győzzük hangsúlyozni: szokatlan sűrűséggel bekövetkezett találkozó között történt egy, és más. Nem Budapesten és nem Varsóban, hanem egy harmadik helyszínen, Brüsszelben. Történetesen az, hogy pénteken elbukott Szájer József, a Fidesz uniós képviselője, aki egy melegek számára rendezett szexpartin vett részt, és a rendőri igazoltatás elől, hátizsákjában némi droggal, egy ereszcsatornán keresztül próbált elmenekülni. Az ügynek van lengyel szála is, bár ez egyelőre még nem annyira konkrét, mint a magyar. A Szájer első megfogalmazásában házibuliként említett melegparti házigazdája szerint Brüsszelben rendszeresen szerveznek az övéhez hasonló melegpartikat, diplomaták és politikusok részvételével. David Manzheley azt is elmondta, hogy sok ország képviselteti magát ezeken az partikon, a kevés ruházatot igénylő összejöveteleken döntően magyarok és lengyelek teszik tiszteletüket.

Ez lehet az a rendkívüli helyzet, ami indokolta, hogy Orbán és Mazowiecki szokatlanul rövid időn belül másodszor is találkozzon egymással. Mert báncsák Budapestet, és báncsák Varsót. Vagyis nem kizárt, hogy a két renitens, az újjáépítési alapról szóló rendelkezések elfogadását gátolni igyekvő ország kormányait ezzel a leleplezéssel – és esetleges más leleplezések belengetésével – kívánják jobb belátásra bírni. Eddig jórészt a magyarok húzták ki a gyufát, a belga rendőrség csak Szájerről közölt beazonosításra alkalmas adatokat, de minden jel szerint a lengyelek is benne vannak a pácban, és a két miniszterelnök megítélése szerint, még az eddiginél is jobban benne lehetnek.

Ez persze csak feltételezés, konkrét bizonyíték jelenleg csak Szájer József „botlására” van, valamint arra, hogy Varsó és Budapest közösen száll szembe az Európai Unió többi 25 országával. Miután az nem igazán életszerű, hogy azért találkozott öt napon belül kétszer is Orbán és Mazowiecki, mert annyira megkedvelték egymást, hogy vágytak már a másik közelségére, hajlunk a másik verzióra. Vagyis arra, hogy kettejük második, varsói találkozóján a Szájer körüli botrány és annak következménye lehetett a téma.