Lesz Márki-Zay-Orbán vita, de nem most, hanem 2026-ban

Föld S. Péter 2022. január 22. 14:25 2022. jan. 22. 14:25

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje vitára hívta Orbán Viktort, ám hamar kiderült, ami egyébként korábban is sejthető volt, hogy a regnáló miniszterelnök nem kíván vele vitatkozni. Nem személyesen mondta le Orbán a vitát, Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója közölte ezt a nyilvánossággal. Még érvnek látszó magyarázatot is talált hozzá: Orbán azért nem vitázik Márki-Zayjal, mert az ellenzéki oldalon Gyurcsány Ferenc a főnök, Márki-Zay csupán egy beosztott, beosztottal pedig nincs értelme vitatkozni.

Most Dömötör Csaba parlamenti államtitkár is megszólalt az ügyben, és a Hetek stúdiójában elmondott szavaiból kiderült, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója vagy nem mondott igazat, vagy tévedett. Orbán ugyanis nem azért nem vitatkozik, mert Márki-Zay szerinte csupán egy beosztott, hanem – legalábbis Dömötör interpretálásában – azért nem áll ki kihívója ellen, mert „az a fő kérdés, hogy milyen körülmények között tesszük fel ezt a kérdést”. Márpedig az alapvető körülmény az, hogy – Dömötör szerint – Márki-Zaynak „nincs politikai-szervezeti hátországa”.

Ne firtassuk, hogy mit jelent ez mondat, bizonyára nem véletlen, hogy Dömötör ezt nem fejtette ki részletesen. Azt viszont elmondta, hogy egy Gyurcsány Ferenccel folytatott vitának lenne értelme, de csak abban az esetben, „ha nem lenne tapasztalatuk arról, hogy ő egy vita során a csillagokat is lehazudja az égről.”

Innen fúj tehát a szél, itt van az eb elhantolva. Hogy Gyurcsány hazudik, ez a fideszesek tapasztalata. Ha nem hazudna, akkor Orbán, aki saját elmondása szerint még soha sem hazudott az embereknek, bizonyára vitázna vele. Becsületes emberekkel ugyanis bármikor vitázik Orbán, nem fél ő senkitől, érvei is vannak, csak hát az a sajnálatos körülmény adódik, hogy az utóbbi években nem találkozott becsületes emberekkel, ezért nem tudott vitázni senkivel. Utoljára 2006-ban vitatkozott, éppen Gyurcsány volt a vitapartner, de akkor még nem tudta, hogy Gyurcsány hazudik. Miután azonban az akkori vitában alulmaradt, az lett a tapasztalat a Fideszben, hogy Gyurcsánnyal nem szabad vitatkozni, mert nem mond igazat.

Hogy Dömötör és Orbán szerint Márki-Zay hazudna-e egy vitában, azt nem tudhatjuk. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével nem is az a baja a Fidesznek, hogy esetleg lehazudná a csillagokat az égről, hanem az, hogy nincs politikai hátországa (Dömötör Csaba szíves közlése), ráadásul beosztott, amint azt Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója méltóztatott a nyilvánosság tudtára adni.

Ettől még persze lehet vita a két miniszterelnök-jelölt között. Nem most, hanem négy év múlva, a 2026-os választások előtt. Feltéve, ha Orbán Viktor a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjeként kihívja vitára Márki-Zay Pétert, a regnáló miniszterelnököt.