Megint előkerült a járvány elleni védekezés legnagyobb hazugsága

HírKlikk 2021. január 26. 14:21 2021. jan. 26. 14:21

Lassan egy éve megfigyelhető jelenség, hogy a kormányzati kommunikáció a koronavírus terjedését is saját politikai célokra használja fel. Miniszterek, államtitkárok után már a helyi politikusok is igyekeznek csatasorba állni. Legutóbb éppen Székesfehérvár kormánypárti polgármestere tett olyan nyilatkozatot, amely sokkal inkább szolgálja pártja, mint városa érdekeit.

Cser-Palkovics András a minap úgy fogalmazott egy interjúban, hogy „nem a kormány vonja el a forrásokat az önkormányzatoktól, hanem csupán adott egy rendkívüli helyzet, amelyet a járvány okozott. Egy ilyen szituációban mindenkinek bele kell harapnia a saját ujjaiba is.” A városvezető ezzel megerősíti azokat a korábbi kormánypárti megszólalásokat, miszerint mindenkinek hozzá kell járulni a járvány elleni védekezéshez.

Sajnálatos módon, azonban ennek az álságos mondatnak a kapcsán még mindig nem hangzik el elégszer, hogy ehhez a küzdelemhez szinte kizárólag olyan szereplőknek – nevezetesen a politikai pártoknak és az önkormányzatoknak – kell hozzájárulniuk, amelyeknek a hazai ellenzékhez közük van. Nehéz nem észre venni, hogy az önkormányzatokat érő megszorítások 2019 ősze, azaz a legutóbbi önkormányzati választások óta erősödtek fel.

Csak emlékeztetésként: az ellenzéki erők térnyerése óta brutálisan emelkedett a nagyobb önkormányzatok adójaként ismert szolidaritási hozzájárulás összege. Ezen túlmenően, elvonták a gépjárműadó önkormányzatokra eső részét, felére csökkentették az önkormányzatokat illető iparűzési adót, ingyenessé tették a szintén az önkormányzatok bevételét növelő parkolást. Persze a kormánypárti polgármestereknek kevesebbet kell aggódniuk az elvont pénzek miatt. Egyéni elbírálás alapján, ugyanis a kormány visszapótolja a kiesett bevételek egy részét egyes önkormányzatok esetében.

Ezzel szemben, számolatlanul ömlik az állami támogatás szinte minden más, a kormányzati körök szívének kedves célokra. Csak az elmúlt öt hétben a kormány nem kevesebb, mint 165 milliárd forintot osztott szét úgy, hogy azoknak távolról sem volt közük a járvány elleni védekezéshez. A teljesség igénye nélkül: jutott az épített egyházi örökség védelmére 41 milliárd, az egyházi közösségi közfeladat ellátására 22 milliárd, Paks2 tőkeemelésére 11 milliárd, a Nemzeti Atlétikai Központra 9 milliárd, az aktív kikapcsolódást szolgáló programokra 4 milliárd, az Adria Port Zrt tőkeemelésére 5,5 milliárd, a Nemzeti Ménesbirtokra 5,5 milliárd, a határon túli labdarúgó egyesületek támogatására pedig több mint 10 milliárd forint.

Ezekhez képest ,szinte mikroszkóppal kell kimutatni pártok állami támogatásának felét jelentő 1 milliárd forint körüli összeget, amelyet a járvány elleni védekezésre hivatkozva, elvontak a politikai pártoktól. Arról egyelőre még nem érkezett hír, hogy a Fideszre és a KDNP-re eső részt visszapótolja-e az állam valamilyen formában.

 

Forrás: Hírklikk