Menczer Tamásnak nem tollas a háta, csak ostoba

Németh Péter 2020. szeptember 21. 21:18 2020. szept. 21. 21:18

Egészen elképesztő műsort produkált Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára hétfőn este az ATV stúdiójában. Már az meglepetést okozott, hogy miközben Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes válaszoltak Rónai Egon kérdéseire, és Kunhalmi arra kérte a műsorvezetőt, ugyan kérdezzen rá a következő vendégtől, Menczer Tamástól arra, hogy miért stagnál a magyar gazdaság, és áll az uniós országok GDP-s sorrendjében ugyanott, ahol évekkel korábban. Az államtitkár ezt az atrocitást már nem tudta elviselni, és a stúdióban várva a fellépésére bekiabált a műsorba.  Egykori televíziósként persze illett volna tudnia, hogy ilyet kulturált ember nem csinál, de ha az MTVA-ban nyújtott futball-közvetítéseire gondolok, egyáltalán nem vagyok meglepődve.

Ennek természetesen nincs jelentősége, nyilván Szijjártó Péter sem az ott hallottak alapján invitálta meg szervezetébe a sportriportert. Rónai mindenesetre igyekezett higgadtan kezelni a szokatlan jelenetet, sem a szocialista politikusok jelenlétében, sem a már élőben a helyén ülő államtitkárt nem hozta kínos helyzetbe, miközben ő maga feltehetően kínosan érezte magát.

Később még inkább: nehéz volt reagálás, olykor rendreutasítás nélkül hagyni és elviselni azt a stílust, amit Menczer bemutatott a mikrofon előtt. Nem volt mondata, ahol ne sértegetett, ne minősített volna, természetesen ellenzéki politikusokat, miközben – persze – csúsztatásokkal, hamis adatokkal válaszolt a kérdésekre. A magyar GDP jelenlegi állása után a munkahelyek számával lódított egy nagyot, miközben gondosan – hogy is mondjam finoman – megdicsérte Orbán Viktort. Tette ezt akkor, amikor a lélegeztető gépek, illetve az azokat kezelő személyzetről esett szó, minden bíráló megjegyzésre, amelyek egyes szakemberektől hangzottak el,  úgy reagálva, hogy más szakemberek mást mondanak.

A csúcsra azonban a külföldi tanulmányúton résztvevő magyar újságírók utáni külügyi „érdeklődés” témájánál érkeztünk el. Úgy kezdte, hogy természetesen nem igaz a hír, ilyet a Külügy nem csinál, nem ellenőrzi a követségeken keresztül a kiutazó magyar újságírókat, majd azzal folytatta, hogy erről a minisztériumból kiszivárgott információkról ő is tud; Szijjártó úgy látszik még nem rúgott ki elég embert, mondta. Aztán cáfolt.

A cáfolat úgy hangzott, hogy tudomásuk van arról, hogy a Transparency International Soros pénzén újságírókat utaztat külföldre.  Márpedig, erre –így a Külügy – oda kell figyelni,  mert tudjuk, hogy ez mit is jelent. Mit is jelent, ha Soros újságírókat vásárol meg, a TI-n keresztül. Arra a kérdésre, vagy felvetésre, hogy mi van, ha ezek a hírlapírók valódi tanulmányúton vannak, Menczer úgy válaszolt: neki meg tollas a háta.

Biztosan nem az. De azért okulásul, csak mert akkora fölénnyel beszél a tények ismeretének hiányáról, ha az ellenzékről van szó, ideírom: a TI a Mentor-program keretében valóban utaztat újságírókat, olyanokat, akik megnyerik az adott időszak – ez általában fél év – pályázatát a tényfeltáró újságírásban. A nyertes, az eddigi gyakorlat szerint egy-egy nagykövetség finanszírozásában utazik el az adott országba, így jutottak el kollegák Hollandiába, Németországba, Franciaországba, skandináv országokba, Finnországba, méghozzá az ő finanszírozásukkal. Eddig nagyjából nyolc ilyen mentor-program zajlott le, a győztes 3-4 napot tölthetett a kijelölt országban, programját a nagykövetség szervezte. Soros György valószínűleg semmit nem tud ezekről, mint ahogy azt sem, hogy a tényfeltárásban jeleskezdő és győztes újságírót elkísérhette általában egy egyetemista is.

Amúgy pedig, megint csak Menczer okulására, a TI bevételeinek 19 százalékát kapta a Nyitott Társadalom Alapítványtól, amelynek valóban Soros György az alapítója, minden fillérjét pályázat útján. Egy évvel korábban ez az összeg 13 százalék volt. És soha senkinek nem volt feladata, hogy külföldről indítson támadást a magyar kormány ellen. Akár tollas, akár nem tollas a kormánytagok háta.