Müller Cecília szakmai hitele és emberi tisztessége

Föld S. Péter 2021. július 27. 07:56 2021. júl. 27. 07:56

Hétfői hír, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos az egész ország területére elrendelte a hőségriadó harmadik fokozatát. Ez azért jó hír. mert azt jelzi, hogy Müller Cecília él és dolgozik. Utóbbival kapcsolatban voltak kételyeink, ugyanis Müller doktornő a koronavírus járvány harmadik hullámának elmúltával eltűnt a nyilvánosság elől.

Az a kedves néninek látszó doktornő, aki korábban mindannyiunk családtagja lett, és úgyszólván kirobbanthatatlanná vált a magyar családok nappalijából, köddé vált, és a nyár folyamán csak akkor lehetett hallani róla, ha elrendelte a hőségriadót. Tessék vigyázni, üzente ilyenkor, igyunk sok folyadékot, aki teheti, ne menjen sehová, aki nem, az is csak módjával mozogjon.

Pedig Müller doktornő a járvány kitörése után nagyon is aktív volt, gyakorlatilag alig volt nap, hogy ne találkoztunk volna vele a képernyőn. Igaz, munkálkodásában nem mindig volt köszönet: amikor a pandémia felütötte a fejét Magyarországon, és az első megbetegedésekről és halottakról jöttek a hírek, az országos tiszti főorvos is beállt a sorba, és együtt hirdette Orbán Viktorral és a Fidesszel, hogy a főváros és annak vezetője a felelős az idősotthonokban bekövetkezett halálokért. Tette mindezt olyan helyzetben, amikor inkább a megelőzésre, a gyógyításra, a védekezés megszervezésére kellett volna koncentrálni, nem mellesleg akceptálni a főpolgármester többszöri kérését, hogy a kórházakban ápolt, és ott esetleg koronavírussal megfertőződött betegeket csak tesztelés után vigyék vissza az idősotthonokba.

Müller Cecília akkor sem szólt egy szót sem, amikor Orbán és a Fidesz valamennyi szóba jöhető vezetője – a szakemberek figyelmeztetése ellenére – a kínai Sinopharm vakcinát preferálta az Európai Unióban elfogadott és alkalmazott oltóanyagokkal szemben. Azt a kínai oltóanyagot, amelyről maga a gyártó állította, hogy a 60 év fölötti korosztály körében nem végezték el a tesztelést, így náluk nem tudják biztonsággal kijelenteni, hogy hatásos-e, vagy sem. Azt tényleg kár volna Müller doktornő nyakába varrni, hogy a kínai oltóanyagot a világpiaci árnál jóval drágábban, közvetítőkön keresztül szerezte be a magyar állam. Ez tényleg nem az ő sara, az viszont már annál inkább, hogy nem figyelmeztette az embereket a Sinopharm veszélyeire, beállt abba a kórusba, amely oly módon is politikai hasznot próbált kovácsolni az oltásból, hogy oltásellenesnek kiáltotta ki az ellenzéket.

Így, ilyen viharos előzmények után érkeztünk el napjainkba, vagyis oda, amikor néhány héttel ezelőtt kiderült, amit addig is sejteni lehetett: hogy a Sinopharm épp a 60 év fölöttieknél nem termel elegendő antitestet – egyharmaduk esetében egyáltalán nem, a többieknél is kevesebbet mint a Sinopharmmal versengő nyugati vakcinák. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy – szemben Müller doktornő állításával – a hatvan év feletti lakosság egyharmadában nemcsak antitest nem termelődött, de védettség sem alakult ki.

Erről kellene most valamit mondania az országos tiszti főorvosnak. Legalábbis abban az esetben, ha Müller doktornő fontosnak érezné, hogy tegyen valamit megcsappant szakmai hitele egy részének visszaszerzéséért. El kellene mondania, hogy hibáztak, amikor épp a Sinopharmot erőltették rá a leginkább veszélyeztetett, idős korosztályra. Ezt a hibát kellene most a lehetőségekhez képest helyrehozni. Ez azonban nem megy mismásolással, vagy olyan mellébeszéléssel, mint amit Orbán Viktortól hallottunk: a miniszterelnök képes volt azt mondani, hogy aki bizonytalan a kapott oltás hatásosságában és emiatt beoltatná magát, annak a kormány ezt lehetővé teszi.

Orbán tudja, de nem mondja, hogy nem a páciens dolga, annak eldöntése, hogy kell-e neki harmadik oltás, hanem az ezzel a feladattal megbízott, ezért fizetett szakembereknek. Müller Cecíliának, teszem azt. Mert az tényleg jó, hogy elrendelte a hőségriadó harmadik fokozatát, de – különös tekintettel arra, hogy nyakunkon a negyedik hullám – ennél többre volna szükség. Például bocsánatot kérni azoktól, akiket olyan vakcinára beszéltek rá, amelyről ma már nagy bizonyossággal tudható, hogy kevésbé hatásos, mint azok, amelyekről a Fidesz – Müller Cecília hol csendes, hol tevékeny asszisztálásával – gyakorlatilag lebeszélte az embereket.