Novák Katalin miért nem emeli fel a szavát a választási rendszerrel szemben?

Lendvai Ildikó 2022. május 22. 07:40 2022. máj. 22. 07:40

Nekem egészen más bajom van Novák Katalin erdélyi Facebook-bejegyzésével, mint a román külügynek. Az ominózus mondat így szólt: „Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él."

A román külügy azt sérelmezte, hogy köztársasági elnökünk valamiféle jogot formál a Romániában élő állampolgárok fölött. Szerintem ezt most túlérzékenykedik. Novák Katalin a határon túli magyarok helyzete, problémái iránti figyelemre, a velük való érzelmi azonosulásra, felelősségérzetre gondolhatott.

Na de – és itt jön az én háborgásom. Ha már az új köztársasági elnök számára nincs különbség határon inneni és túli magyarok között, akkor szíveskedjék azonnal hangosan és hevesen szót emelni a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria döntésével (vagy akár az egész választási rendszerrel) szemben. Ezek a testületek ugyanis úgy ítélték meg, hogy csak a határon belüli magyarok körében elkövetett választási csalásokat üldözhetik, a határon kívüli csalásokat nem. Azzal az indokkal nem tettek semmit sem az Erdélyben kidobott ellenzéki szavazatok ügyében, sem a vajdasági visszaélésekről tett bejelentéseknél, hogy „nem vizsgálhatják ismeretlenek más állam területén kifejtett tevékenységét".

Eszerint ott annyit és úgy lehet csalni a magyar választások keretében, amennyit és ahogy nem szégyellnek.

Felhívás keringőre. Pedig néhányan már úgyis vígan ropják a valcert.

Akkor most mi van ezzel a „nincs különbség"-gel, elnök asszony? A határon túli magyarok voksát senki sem védi?

A román külügy a Facebook-bejegyzés miatt telefonon hívta a magyar nagykövetet. Mondom: túlreagálták. De én hová telefonáljak, hogy az egész magyar választási rendszer torka véres?

Tudom: most nem ezen múlt. De egyetlen (?) seben át elvérezhet egy egész szervezet is.