Politikai karanténba kell zárni Orbán Viktort

Németh Péter 2020. szeptember 30. 08:32 2020. szept. 30. 08:32

Beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová, az Európai Unió jogállamiságért felelős uniós biztosa, amiért Orbán Viktor egyenesen a lemondását, illetve lemondatását követelte a Bizottság elnökétől, Ursula von Leyentől. Természetesen a magyar miniszterelnök pontosan tudja, hogy egy ilyen lépés nem fog bekövetkezni, mint ahogy azt is, hogy következmények nélkül kijelentheti: addig nem áll szóba a cseh alelnök asszonnyal, amíg az funkcióban van.

Az európai közösségben ilyen konfliktus még egyszer sem fordult elő, de nincs miért meglepődnünk azon, hogy Orbán ilyen váratlant húzott. A magyar jogállamiság kérdése ugyanis éppen most kerül – újra – asztalra, és nyilvánvaló, hogy ebben a jelentésben semmi pozitív jelző nem olvasható majd. Megkockáztatom: Orbán Viktor maga is pontosan tudja, hogy olyan, mint jogállamiság, Magyarországon nem létezik, hiszen ő maga számolta fel azt. Korábban, 2010 előtt, minden olyan rezzenést, amely csökkentette volna a politikai ellenzék mozgásterét, élesen bírált – mondom: amíg ellenzékben volt. Számtalan olyan videó keringett a világhálón, amelyek a mostani miniszterelnök akkori időkből származó beszédeit idézi fel; valamennyiben olyan dolgokról beszél, és a hajdani kormány elfogadhatatlan intézkedéseit támadja, amelyeket ő, hatalomban, gond nélkül meghozott.

Igen: az Orbán-rezsim valamennyi tagja tudja, hogy a magyar demokrácia beteg, csak éppen meg van róla győződve, hogy a zavartalan működéshez minden jogállami akadályt félre kell söpörnie az útból. A beteg, torz működést lehetővé tévő kétharmados parlamenti többség nyújtja a paravánt: ezen keresztül bármilyen döntés meghozható, akár visszamenőleg is. 2010-ben, a végtelenül legyengült akkori Gyurcsány, majd Bajnai vezette kormány – nem kis mértékben a világgazdasági válság hatására is – megteremtette ennek a kétharmados sikernek a hátterét, amelyet azóta minden lehetséges és nem létező módon kihasználva, kétszer megismételhetett a Fidesz. Nem pusztán a választási törvény átalakítására, folyamatos hajlíthatására gondolok, hanem szinte valamennyi kontroll kiiktatására, a parlament kiüresítésére, a sajtó bekebelezésére, a centralizáció felcsavarására, ott, ahol erre van szükség, a legmagasabb fokra, másutt viszont az állam látszólagos kivonulására, lásd most az egyetemek alapítványi birtokba adására. Igen, a Fidesz mindenhol megtalálta azt a jogi módszert, amellyel látszólag törvényes, valójában kizárólag a saját érdekei szerinti szerkezetet hozott létre.

Egy pillanatig sem lehet tehát vitás: Jourová pontos diagnózist adott, ez, ami itt Magyarországon felépült, nem más, mint egy beteg demokrácia. És fertőzi az egész Európai Uniót, gyengíti a szövetséget, miközben önmagát erősíti. Az EU, hiába a cseh biztos kemény bírálata, valójában tehetetlenül áll a magyar Vezér  ámokfutásával szemben, ilyesmire ugyanis, alapításakor, elfelejtett védekezési mechanizmust kidolgozni. Sokszor leírtuk már: az unió alapítói atyái soha nem gondoltak arra, hogy az egységet belülről fogják megbontani, és a szövetséggel szembeni belső ellenállókat szövetségbe tömöríteni. Orbán pontosan ezt ismerte fel; mint ahogy felszámolta itthon az összes rivalizálásra alkalmas jobboldali pártot, így aztán ellenállás nélkül lett a „konzervatív” oldal ura – odahagyva liberális meggyőződését –, úgy ugrott neki az európai egység szétzilálásának.

A Jourovával szembeni fellépése kicsit olyan, mint amikor – még ellenzékben – a Fidesz minden alkalommal kivonult a parlamentből, amikor a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc felszólalt; most a cseh biztos legitimációjának gyengítésével akarja egyfelől megakadályozni az unió állásfoglalását a magyar jogállami helyzettel kapcsolatban, másfelől eleve semmissé tenni a bírálatokat. És az EU-nak ezzel a fertőzéssel szemben nincs orvossága, egyelőre a vakcinát sem találta meg, amellyel a már megfertőzött országokat meg tudná gyógyítani. Igaz ugyan, hogy a cseh biztos támadásával az egyik alkalmi barátot, Csehországot is zavarba hozza, de ezek másodlagos problémák Orbán szemében.

Magyar emberként kötelességünk lenne a magyar miniszterelnök mellé állni, de demokrataként épp az ellenkezőjét kell tennünk. Az unió is csak akkor gyógyulhat meg, ha a járvány okozóját, annak terjesztőjét itthon karanténba tudjuk helyezni. Ellenkező esetben, Jourová és az összes jogállamiságért síkra szálló egészséges ember kerül oda.