Szijjártónak nem okoz izgalmat, ha repül

Föld S. Péter 2021. szeptember 28. 12:00 2021. szept. 28. 12:00

„Elhiszem, hogy még vannak olyanok, akiknek izgalmas az, hogy az ember repülőre száll vagy más közlekedési eszközt választ, de higgyék el, hogy ez nekem már nem okoz semmilyen fajta izgalmat. Ez nekem egy munkavégzési, technikai kérdés”. Ezt válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor az RTL Klub a repülős utazásairól kérdezte.

Szijjártó Péter a világ legtöbbet repülő külügyminisztere. Korábban mi is írtunk arról, hogy miután Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kikérte az erre vonatkozó adatokat a Külügyminisztériumtól, kiderült, hogy Szijjártó 2018 májusa óta mintegy 384 napot repült a Magyar Honvédség Falcon és Airbus típusú gépeivel. Mindez 171 millió forintjába is került a Külügyminisztériumnak.

Most azért kérdezték ismét repülős útjairól a külügyminisztert, mert a múlt héten egy olyan luxusgéppel repült Pozsonyba, amely a Wellis Zrt. tulajdonában van. Arról a Wellis cégről van szó, amely tavaly 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a kormánytól. Úgyhogy, bennünket, adófizetőket nemcsak azért izgat a repülés, mert a legtöbbünk számára az utazásnak ez a módja még mindig kaland, ha kimegyünk a repülőtérre, ott becsekkolunk, majd felszállunk a magasba, hanem azért is, mert Szijjártó a mi pénzünkön repdes szerte a világban, de leginkább a Türk Tanács országaiba. Számunkra, akik nem vagyunk külügyminiszterek és akiknek nem munkavégzés a repülés, azért is izgalmas a magyar külügyek irányítójának pozsonyi kiruccanása, mert egy, az állam által 3 milliárd forinttal megtámogatott vállalkozás gépével utazott. Jobb helyeken az ilyen utazás gyanút kelt, és vannak olyan országok, ahol attól sem riadnak vissza, hogy korrupciónak nevezik.

Lehet, hogy Szijjártónak mindez izgalomtól mentes munkavégzés, a magyar adófizetők viszont mindezt a pénzük felelőtlen herdálásaként élik meg. Arról nem is szólva, hogy ez a pikírt hangvétel ismerős valahonnan. Orbán Viktor válaszolt hasonló hangnemben 2018 októberében a parlamentben egy képviselőnek, aki a magánrepülős utazásairól kérdezte. „30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!” – mondta cinikusan a magyar miniszterelnök. Közöd? Ezt üzente akkor Orbán és ezt üzeni most Szijjártó azoknak a magyar embereknek, akiknek adóforintjaikból valós teljesítménnyel nem igazolható, átlagon felüli jólétben élnek.

Ha a repülés nem, azért bizonyára vannak még olyan tevékenységek, amelyek izgalmat okoznak a külügyminiszternek. Például amikor évekkel ezelőtt, még a  mostani életkoránál is sokkal fiatalabban, 167 millió forintért házat vásárolt Dunakeszin – az ilyen tranzakció talán még számára sem technikai kérdés, mindennapos elfoglaltság. Vagy amikor tavaly nyáron egy luxusjachton ringatózott az Adrián, miközben ezzel egy időben egy irodai fotót posztolt magáról a közösségi oldalán, azt üzenve ezzel a nyilvánosságnak, hogy a legnagyobb melegben is  keményen dolgozik. Ebben is lehetett némi izgalom, csakúgy, mint abban, hogy heteken át barátját, Dzsudzsák Balázs Fidesz-közeli futballistát igyekezett visszaszuszakolni a magyar válogatottba.

Lehet, hogy kevesebbet kellene repülnie a külügyminiszternek. Neki ez úgysem okoz izgalmat, nekünk, magyar adófizetőknek viszont rengeteg pénzünkbe kerül.