Tájékozatlan színművészetis kurátorok

Bánó András 2020. augusztus 13. 11:55 2020. aug. 13. 11:55

Elkezdtek nyilatkozgatni és interjúkat adni a színművészeti új kurátorai. Rátóti Zoltán után most a másik szakmabeli, Lajos Tamás operatőr-producer szólalt meg – no melyik orgánumnak? – a Magyar Nemzetnek. Kifogásolta, hogy mostanában kevés a komoly produktumokat előállító, olyan rendező, aki az egyetemen és annak rendező szakán végzett.

Erre az egyetem – ahogy a Szinház.online-on olvasható - csattanós választ adott: a filmrendezői képzésen 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban diák Oscar díjas jelölést is kaptak az itt végző rendezők, s közülük egyikük el is nyerte az Oscart…

Mellesleg számos rangos hazai és nemzetközi filmfesztiválról több tucat díjat hoztak haza az egyetem vizsgafilmjei az elmúlt években, évtizedekben. Lajos Tamás azt is elmondta: fájó hiány az egyetemen a forgatókönyvíró képzés, és ameddig ezt nem fogják rendbe hozni, addig a magyar mozgóképgyártás a saját árnyéka után kullog. Erre azt a csattanós választ adta az egyetem, hogy forgatókönyvíró és filmdramaturg képzés 2001 óta folyik a színművészetin, és a  tanárok között ott voltak és vannak a hazai forgatókönyvíró szakma legkiemelkedőbb gyakorlói.

Idézném e helyütt az ismert latin mondást: Si tacuisses, philosophus mansisses. Vagyis: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Lajos Tamás megalapozatlan vádakkal állt elő, pedig ő szakmabelinek számít az öt tagú kuratóriumban.

Már előre borzongok, milyen álláspontot foglalnak el ezek után művészeti kérdésekben az olajiparban tevékenykedő kuratóriumi tagok, mit is kifogásolhat majd művészeti kérdésekben a MOL stratégiai igazgatója, vagy a SLOVNAFT vezére?

Szeptember elsejéig - a tanév megkezdéséig - már alig több mint két hét van hátra. Meddig lapít még az elnök, Vidnyánszky Attila?

Vagy még gyűjti az erőt az első mennydörgéshez?