„Vizsgálatok" az állampárti uszítás szolgálatában

Gusztos István 2023. március 20. 18:15 2023. márc. 20. 18:15

Orbánia a demokratikus jogállamiság világítótornya: még a finnek és a svédek is hozzánk jöhetnének tanulni, ha egyáltalán értenék, mi is az a demokratikus jogállam.

A Fidesz hazájában például minden parlamenti erőnek joga van vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezni – persze az ellenzék ügyetlen, ezért neki sohasem sikerül. Más a helyzet az állampárttal, amely „független” szervezetek, intézmények segítségét is kérheti, mégpedig eredményesen.

Mostanában két „vizsgálat” kezdődött az állampárt céljainak szolgálatában. Az egyik az ÁSZ vizsgálata a „guruló dollárok” ügyében, a másik a megkérdőjelezhetetlenül független ombudsmané a „gyermekvédelem” dolgában.

Ne kerteljünk: mindkét vizsgálat az állampárt céljait követi, amikor  tevőlegesen hozzájárul a Fidesz teremtette társadalmi pszichózis fenntartásához, intellektuálisan és morálisan normális emberek számára az elviselhetetlenségig fokozásához.

Nem tárgya írásomnak, ezért nem néztem utána, vajon van-e joga az ÁSZ-nak magánadományok, Sorosék, vagy éppen más államok által adott pénzek dolgában kutakodni – ha netán (még) nincs, Orbán egy rendelettel simán megoldja, akár visszamenőleg is. Beérem azzal, amit tudhatunk: az ÁSZ kifejezett feladata közpénzek felhasználásának nyomon követése.

Azt nem állíthatjuk, hogy az ÁSZ ilyesmit egyáltalán nem  csinál: rendszeresen „ellenőrzi” az ellenzéki pártok pénzköltéseit – sajnos, olyan sokan vannak, hogy a Fidesz ellenőrzésére nem jut ideje, legföljebb futólag. Igaz is, mit vizsgáljon, amikor ott minden nyilvánvalóan rendben van…

Tényleg rendben van? Vagy netán az ÁSZ éppen komoly jogi problémával küszködik: el kellene határolnia egymástól a sikkasztás és a hűtlen kezelés bűncselekményét..? És ez nem megy neki..?

Lássuk be, ez a probléma nem is oldható meg olyan könnyen, ahogy gondolhatnánk.

„Sikkasztást az követ el, aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik. A jelenleg tárgyalt hűtlen kezelést az különbözteti meg a sikkasztástól, hogy ebben az esetben az elkövetőnek nincs eltulajdonítási célzata."

Ember legyen a talpán, aki a fentiek fényében megnyugtató választ tud adni arra a kérdésre, hogy a Fidesz kanálisává alázott „közmédia", vagy a KESMA nevű álmédia-birodalom, a nyíltan szélsőjobboldali kormánylapok és Hir Tv jórészt közpénzből finanszírozása melyik kategóriába esik…

Hát a szintén közpénzből finanszírozott, ám semmiféle valós információt nem, viszont  primitív, ám hatásos hazugságokat, uszító szándékú rasszizmust igenis tartalmazó nemzeti inzultációk sora..?

Mást most nem is kérdezek – pedig…

Amíg az ÁSZ reménytelenül küszködik problémáival, megjelent a kétségbevonhatatlanul független ombudsman a maga „gyermekvédelmi vizsgálatával”.

Ezzel legalábbis két legyet üt egy csapásra: egyrészt beszáll az állampárt „gyermekvédelmi” hecckampányába, másrészt alattomosan erősíti a pedagógusokat érintő gyanakvást, amelynek fölébresztése szintén az agilis állampárt műve.

A vizsgálatot azzal indokolja, hogy a közelmúltban sohasem látott-hallott bűncselekmények történtek, iskolákban is.

Nem tudom, az ombudsmannak mire van ideje és kedve figyelni: mindenesetre megemlítem, hogy gyermekek elleni ilyen-olyan, köztük szexuális bűncselekmények mindenhol előfordulnak, nagyjából azóta, hogy őseink leestek a fáról. S a dolog természeténél fogva ott, ahol gyermekek is vannak… Nem új jelenségről van tehát szó, és nincs semmilyen hiteles adatunk arról, hogy az ilyen esetek szaporodnának.

A Fidesz számára viszont nagyszerű lehetőség a sorosozó-zsidózó, migráncsozó, brüsszelező, olykor cigányozó uszítás keltette pszichózis fenntartására, erősítésére.

A gyermekek elleni bűncselekményeket mindenesetre szigorúan büntetni kell – de a Fidesz hecckampányának nem a „gyermekvédelem” a célja, hanem az uszítás. A gyermekek védelme megkívánná az oroszok ukrajnai bűncselekményeinek elítélését; az ombudsman pedig vizsgálhatná a szülőket és rokonokat is, hiszen minden szakmai felmérés szerint a legtöbb bűncselekményt abban a körben követik el…

A valódi gyermekvédelem szociális intézkedésekkel, a közoktatás szakmai és erkölcsi színvonalának emelésével kezdődnék – és az intézményi és dolgozói autonómia visszaadásával.

Persze, az állampárti szándék érthető, hiszen óvodáinkban, iskoláinkban nemváltó műtétre agitálják a gyerekeket, közben pedig a lusta pedagógusok lusta diákjaikkal együtt már egy éve tüncikéznek…

Nem látszik hát más „megoldás”: be kell vezetni a „gyermekvédelmi veszélyhelyzetet” is. Talán már készül a rendelet.