Rongyos leves

Veress Katka 2022. október 12. 17:56 2022. okt. 12. 17:56

Sokan kellemes nosztalgiával gondolnak erre az egyszerű ételre. Sok helyen rongyos levesnek (a tojás miatt) vagy szoptatós levesnek is hívják.

Van az a helyzet, mikor tényleg nincs otthon semmi liszten, paprikán, hagymán, vizen kívül. Ezekből az alapanyagokból készül nagymamáink kedvenc rántott levese.

 

A leveshez:

  • 2 ek olaj/zsír
  • 2 ek liszt
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 ek köménymag
  • 1 tk só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek ecet

 

A feltéthez

2 szelet száraz kenyér

Elkészítés:

Egy lábosban felolvasztjuk a zsiradékot, belekeverjük a lisztet, a fűszerpaprikát, a köményt. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, és lassan, állandó keverés mellett felengedjük kb. egy liter vízzel vagy alaplével. Sózzuk, ecettel savanyítjuk, majd 5-10 percig főzzük. A végén belefőzünk folytonos keverés közben 1-2 felvert tojást.

A száraz kenyérből vagy zsemléből kis kockákat vágunk, amiket serpenyőben aranyszínűre pirítunk.