A Magyarságkutató Intézet a Pilisben köszöntötte a Fény születését

HírKlikk 2019. december 25. 09:36 2019. dec. 25. 09:36

December 21-én volt a téli napforduló, ami azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve, egyre rövidebbek az éjszakák, egészen a nyári napfordulóig, június 21-éig, amikortól pedig egyre hosszabbak az éjszakák. Ebből az alkalomból – a Fény születése alkalmából – egy terjedelmes üzenetet közölt Facebook oldalán a Magyarságkutató Intézet.

A bejegyzés elején azt fejtegetik, hogy hosszú évek óta miként nőtte ki magát a magyarság egyre rangosabb zarándokhelyévé a Makovecz Imre tervei alapján készült, 2006-ban felszentelt, 2007-ben átadott pilisszántói Boldogasszony-kápolna.

Megtudhatjuk azt is, hogy évről-évre mind nagyobb tömeg köszönti a Csillagösvényen át a magasba kapaszkodva, arról a helyről a Fény születését december 21-én, a téli napforduló ünnepén, amely helyen már századok – de akár évezredek – óta is ezt tették őseink a Kárpát-medencében.

A szerző szerint, a szántói Boldogasszony-kápolna pontosan kifejezi azt az áhítatot, amelyet ezen a helyen érezni illik. A Boldogasszony-kápolna kelő nap felé nyitott tájolása tisztelgés őseink csillagvallási öröksége előtt. A Pilisi Lélekharanghoz, a Boldogasszony-kápolnához, és Pilis Keresztjéhez felé vezető út – a Csillagösvényen katolikus szentjeinkkel és Árpád-házi szakrális királyainkkal – pedig tisztelgés a Szent István-i Magyarország ezeréves keresztény államisága előtt.

„Felesleges is lenne itt bármit szétválasztani múltunk ősvallási és szintén ősi keresztény mélyrétegeit látva, abból, ami Pilisszántón végérvényesen összetartozónak látszik: mert számunkra az a legfontosabb, hogy itt, a pilisszántói Boldogasszony-kápolna előtt, igaz magyar érzéssel, igaz magyar nemzettudattal lehet köszöntenünk minden évben a Fény születését. Azt remélve, hogy a nap feljöttét üdvözlő harangszó, majd az utána felcsendülő magyar himnusz mindig is a magyar életerő újjászületését üzeni meg mindenkinek, aki jelen van ezekben, az áldott Nap fényével ékes pillanatokban. Hogy közösen tegyünk hitet a magyar megmaradás minden reménye mellett. S közösen gyújtsunk gyertyákat a Boldogasszony-kápolnában, hogy a kelő nap Isten teremtette fénye és az ott összegyűlt ünneplő tömeg minden kis mécsese ugyanazt a fényt erősítse és szolgálja.”

Forrás: Hírklikk