A mérőóra-állást csak ma éjfélig lehet bediktálni

HírKlikk 2022. augusztus 15. 09:58 2022. aug. 15. 09:58

A mérőóra-állások bediktálásának meghosszabbított határideje az áram- és gázszolgáltatóknál ugyanis augusztus 15-én éjfélkor lejár.

Az elmúlt hetek kalkulációi alapján, a háztartások meghatározó többségének érdemes lehet rögzíteni, hogy az új rezsirendszer kezdetekor hol tart az energiafogyasztás – írja az mfor.hu.

Csak akkor nem érdemes rögzíteni a fogyasztást, ha valaki a számlán szereplő óraállással összehasonlítva jelentős energiamennyiséget előre kifizetett már az olcsóbb áron. Ugyanakkor ezzel sem tudunk nagyon sokat nyerni, hiszen a túlfizetés az éves leolvasáskor kiderül. Azt is érdemes megjegyezni, hogy főleg a fűtésre használt gáz esetében nagyon nagy eltérés van a nyári és a téli fogyasztás között.

Azt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy számára mi a kedvezőbb: ha havonta azonos összeget kell fizetni, majd az éves elszámoláskor kell a becsült és a valós fogyasztás közötti értéket kiegyenlíteni, vagy ha a havi fogyasztást „azonnal” rendezik a fogyasztási ciklikusságot is figyelembe véve. A bediktálás nem jelenti azt, hogy a korábbi átalánydíjas ügyfélből automatikusan havi diktálású ügyfél lenne.

Nehezíti a helyzetet, hogy az MVM-nél sem online, sem telefonon nem lehet elérni az ügyintézőket.

Az mfor.hu idézte a money.hu közleményét, amelyben a szakértők azt jelezték: az augusztus 1-jén indult új rezsirendszer első tíz napja alatt 80 ezer kalkulációt folytattak le az ügyfelek az oldal rezsikalkulátorával, és az látszik, hogy a többségnek többletfizetéssel kell számolnia.

Az áramfogyasztók alig 20 százaléka maradt az átlagfogyasztásként meghatározott 210 kWh havi fogyasztás alatt. A gázfogyasztók esetében ugyanez az arány 30 százalék, ennyien vannak csak a 144 köbméteres átlag-gázfogyasztás alatt.

Aki túllépi az áramfogyasztásban az évi 2523 KWh-ot, a gázfogyasztásban pedig az 1729 köbmétert, annak piaci árat kell augusztustól fizetni. Ez a gáz esetén a mostaninál hétszer magasabb, míg az elektromos áramnál dupla akkora árat jelent.

Forrás: mfor.hu