Már a LEGO babákat is fenyegeti a kormány

HírKlikk 2024. április 25. 19:30 2024. ápr. 25. 19:30

Könyvek, filmek, babák: Magyarország az eddiginél is szigorúbban cenzúrázni akarja a nem heteroszexuális ábrázolásokat – az új jogszabályról széles körben beszámolt a nemzetközi sajtó.

A Tagesspiegel című német liberális lap a dpa német hírügynökség jelentését közölte, amely megállapította: a jobboldali populista magyar kormány már évek óta fellép a homoszexualitás és a transz emberek ellen, és most még szigorúbban cenzúrázni kívánja a nem heteroszexuális üzeneteket. A kedden este közzétett rendelet szerint a tilalom a továbbiakban nem csupán a könyveket és filmeket sújtja, hanem a játékokra is vonatkozik, így például a babákra és LEGO játékokra – írta a hírügynökség magyar sajtójelentéseket idézve.

A témában 2021-ben elfogadott törvény már tiltotta, hogy gyerekek és kiskorúak számára hozzáférhetők legyenek az olyan könyvek, filmek és más adathordozók, amelyek a heteroszexualitástól eltérő szexualitást ábrázolnak. Az új rendelet előírja, hogy mindazon termékek, amelyek a születéstől eltérő nemet, nemváltoztatást, a homoszexualitás propagandáját, vagy öncélú szexet mutat be, nem árusítható templomok, iskolák, és egyéb gyermekintézmények 200 méteres körzetében.

„A kormányhoz közelálló sajtó már korábban kifogásolta, hogy a nem heteroszexuális tartalmak már bevonultak a gyerekszobákba, például olyan babákkal, amelyeknek a neme változtatható, vagy amelyek nemüket tekintve semlegesek, vagy az LGBTQ közösség emblematikus szivárványszíneiben pompázó LEGO játékok. Emellett a kormányhoz közelálló sajtóban gyakran egyenlőségjelet tesznek a homoszexualitás és a pedofília közé” – írta a hírügynökség.

Hozzátette, „A szabályozásokat a kormány mindig a gyerekek védelmével indokolta, ennek azonban ellentmond egy év elejei pedofil botrány, amely megrázta az országot, és többek között Novák Katalin államfő lemondásához és tömegtüntetésekhez vezetett... A kormány politikájában a kérdéssel kapcsolatban megmutatkozó ellentmondások alkalmat adtak arra, hogy az Orbán hatalmi köreiben korábban sok évet eltöltő Magyar Péter, az államfővel együtt megbukott volt igazságügyi miniszter volt férje belépjen a politikába. Váratlanul ellenzékiként coming outolt, a listájával indul az európai választáson, és a felmérések szerint alig néhány hét alatt két számjegyű támogatottságot szerzett”.