Román állampolgár lett Rapport Richárd sakknagymester, egykori magyar ranglista-vezető

HírKlikk 2024. április 20. 11:20 2024. ápr. 20. 11:20

2024. március 21-étől Rapport Richárd sakknagymester, egykori magyar ranglista-vezető és világbajnokjelölt hivatalosan is román állampolgárrá lett feleségével, a szintén sakkozó, szerbiai születésű és magyar állampolgársággal is rendelkező női nagymester Rapport Jovánával együtt.

Az állampolgársági határozat Ion-Marcel Ciolacu miniszterelnök aláírásával jelent meg – szúrta ki a Magyar Hang.

A lap emlékeztet: Rapport közel két éve költözött át Romániába, miután a Magyar Sakkszövetséggel illetve a Rapport távozása nyomán kialakult elégedetlenség miatt megbukott egykori elnökkel, Szabó Lászlóval meglehetősen rossz viszonyba került, és már évek óta nem vállalt a magyar válogatottban játékot.

Akkoriban Szabó váltig állította, hogy Rapport számára hét számjegyű felkészülési támogatást folyósítottak, amiről utólag kiderült, hogy a lehető legkisebb hét számjegyű összeg volt, mindössze egy millió forint. Ennek a többszörösét kínálta fel a magyar nagymester számára Sacha Dragic szerb nemzetiségű romániai milliárdos, a Superbet fogadóiroda tulajdonosa.

A román sakkszövetség Rapporton kívül honosította még Kirill Sevcsenko ukrán nagymestert, aki a Rapport-házaspárral egy napon kapta meg az állampolgárságot. Folyamatban van az orosz egykori Európa-bajnok Alexander Motylev állampolgársági kérelme is, aki a Nemzetközi Sakkszövetség ranglistáján már most román zászló alatt szerepel.

Forrás: Magyar Hang