Az autólízing alapvető lehetőségei

HírKlikk 2019. szeptember 19. 10:44 2019. szept. 19. 10:44

A 2014-ben történt törvénybeli módosítások miatt Magyarországon az autófinanszírozók felfüggesztették az autóhitel konstrukciókat. Így jelenleg az autófinanszírozás már csakis autólízing konstrukcióban valósítható meg.

Mit jelent az autólízing? 

Az autólízing lényege, hogy a tartozás teljes rendezéséig a bank lesz az autó tulajdonosa. Az autót természetesen a lízinget igénybe vevő ügyfél teljes mértékben saját céljai és elképzelései alapján használhatja. A tulajdonjogot leszámítva az autóhitelhez viszonyítva az autólízing a gyakorlatban semmilyen fontosabb különbséggel sem rendelkezik. 

A forgalmi engedély kizárólag a lízingbevevő nevét, mint üzembentartót tartalmazza. A bank tulajdonjoga egyedül a járműnyilvántartásban fog szerepelni. Ha magánszemélyek szeretnének autót lízingelni, akkor ezt általában zártvégű pénzügyi lízing konstrukció használatával teszik meg.

Mit takar a zártvégű autólízing kifejezés?

A zártvégű lízing attól nevezhető zártvégűnek, hogy a futamidő lejártával és a tartozások rendezésével az autó tulajdonjoga automatikusan a lízingbevevőé lesz. A zártvégű autólízinggel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy itt a legelső törlesztőrészlet befizetésétől kezdve egészen a legutolsó rendezéséig a havi részletek mértéke azonos lesz, mint korábban az autóhiteleknél.

A futamidő során nincsenek kiemelt törlesztőrészletek és maradványérték sem. Az autó lízingszerződése alapján előtörlesztésre és a teljes tartozás kifizetésére is bármikor lehetőség nyílik. További pozitívum, hogy az autó lízingszerződésének lejártával újabb átírási illeték megfizetésére már nincs szükség. 

Hogyan működik a nyíltvégű autólízing? 

Az autó lízingelés másik népszerű verziója a nyíltvégű lízing. Ebben az esetben a lízingbevevő nem lesz automatikusan tulajdonosa a lízingelt autónak. A lízingbevevő itt egy vevőkijelölési joggal rendelkezik, amely alapján eldöntheti, hogy a futamidő lejártával ki veheti meg a banktól az autót az előre megszabott maradványérték kifizetésével. 

A nyíltvégű lízing konstrukció igénybevétele javarészben egyéni vállalkozók vagy társas vállalkozások által használt metódus. A nyíltvégű autólízing legfontosabb tulajdonsága a személyautó ÁFA visszaigénylésére vagy levonására való lehetőség. 

Autóhitel kalkulátor

Az AutohitelAzonnal.hu autóhitel kalkulátorának segítségével egyszerűen és rövid idő alatt meghatározhatók a hitellel kapcsolatos költségek a pontos tervezés érdekében. A bírálathoz nélkülözhetetlen adatok megadása és iratok elküldése után az autóhitel folyósítása akár 24 órán belül is megtörténhet. Az autóhitel kalkulátor kiváló segítséget nyújt azon magánszemélyek és vállalkozók számára is, akiknek több millió forintra lenne szükségük az autó megvásárlásához. 

A jogszabályokban meghatározott hitelezhetőségi szabályok keretein belül egyéb hitelek fennállása esetén is igénybe vehető szolgáltatásnak számít, illetve a külföldi munkavégzés sem jelent akadályt.