Közel tízezer ember ünnepelt Mága Zoltán díszelőadásán a Szent István téren

HírKlikk 2019. augusztus 25. 06:45 2019. aug. 25. 06:45

Hatalmas sikerrel folytatódott Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozat a. Az impozáns díszelőadáson közel tízezer ember töltötte meg a Szent István-bazilika előtti teret.

Összetartozásunk jelképeként a nemzeti imánkal a Magyar Himnusszal indult Mága Zoltán díszelőadása, amit a közönség és az est valamennyi fellépő művésze együtt énekelt.

“Az épület névadóját, Szent István királyt és az államalapítást is ünnepeltük augusztus 20-án, így mindenek előtt, hadd köszöntsem hazánkat: Isten éltessen, Magyarország!”

– mondta Mága Zoltán, Budapest díszpolgára köszöntőjében. Kiemelte, hogy jótékonysági koncertjének ünnepi hangversenye azt a nemzeti egységet és összetartozást példázza, amelyet a Kárpát-medencében másodjára útjára indított legnagyobb karitatív koncertsorozata is képvisel.  A jótékonysági missziót Marosvásárhelyről 2018. március 19-én indította útjára Mága Zoltán, arra emlékezve, hogy a három évtizeddel ezelőtti „fekete március” megmutatta, hogyan tudunk vallási és etnikai hovatartozás nélkül, egy emberként kiállni a szabadságért, az igazságért, a jövőért.  A misszió küldetése, hogy segítse a rászorulókat Magyarországon és a határon túl is. A nemzeti összetartozást példázva a díszelőadásra négy országból érkeztek határon túli fellépők és vendégek: Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.

Nemcsák Károly, színművész, a József Attila Színház igazgatója ezúttal az est műsorvezetőjeként színpadra szólította a Nemzet Színészeit. Bodrogi Gyula és Szacsvay László színművészek személyes gondolatokkal köszöntötték a nagyérdemű közönséget, méltatva Mága Zoltán küldetésének társadalmi üzenetét, ami nem más, mint az összefogás, amelyre képesek vagyunk és ezt bizonyította újra a zsúfolásig megtelt Szent István tér is.

Az est díszvendége Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök Mága Zoltánnal karöltve éppen a napokban adományoz egy életmentő műszert, egy betegfigyelő monitort is a Szegedi Gyermekklinikának. A Püspök Úr köszöntője után imát mondott a dunai hajókatasztrófa, a Hableány dél-koreai és magyar áldozataiért. A megható közös imádság után Mága Zoltán Albinoni: Adagio művét játszotta el, emléket állítva a súlyos tragédia áldozatainak. A közönség soraiban a Dél-Koreai nagykövet mellett parlamenti alelnökök, államtitkárok, országgyűlési képviselők, a diplomáciai testületek tagjai és képviselői, tábornokok, kerületi polgármesterek és intézményvezetők is helyet foglaltak.

“A nemzeti összetartozás Szent István királyunk legnagyobb öröksége”

– szólt Kozma Imre Atya, a Máltai Szeretetszolgálat Alapítója, aki az emberek segítését tűzte ki élete céljának és Mága Zoltán hegedűművésszel együtt több jótékonysági akciót is szerveztek már. Az este megható pillanataként az Atyától és a hegedűművésztől a határon túlról érkező és magyarországi gyermekek jelképesen átvették azt az adományt, amelyet iskolakezdés előtt immár hagyományosan minden évben nyújt Mága Zoltán 1000 rászoruló gyermek számára. Az iskolatáskákat, cipőket és írószereket nagy örömmel büszkén fogadták a gyermekek. Az adomány a Prima Primissima-díjas hegedűművész áprilisi amerikai turnéjának bevételéből és magyar mecénások támogatásából valósulhatott meg.

A rászorulók, a beteg gyermekek, idősek és nagycsaládosok mellett Mága Zoltán küldetéstudata, hogy hősi halott rendőrök és katonák hozzátartozóinak javára is rendszeresen ad jótékonysági koncertet. A fiatalon elhunyt Mátyás Balázs rendőr őrnagy tiszteletére és emlékére létrejött „Szolgálat teljesítés közben" Alapítvány javára Mága Zoltán 500.000 forintot ajánlott fel, amelyhez csatlakozott Dr. Bajkai István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője is, így összesen egymillió forint gyűlt az Alapítvány működéséhez, amelyet a művész Úr és a képviselő Úr közösen adtak át az est folyamán.

A gálakoncerten színpadra lépett Sümegi Eszter, Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház érdemes és kiváló művésze, Szakcsi-Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki a Schindler listája című film betétdalát adta elő. Felcsendült Erkel Ferenc: Bánk Bán operájából a Hazám, hazám című mű Boncsér Gergely, operaénekes előadásában. Feke Pál musicalszínész és énekes a legendás István a király rockoperából adott elő részletet, Mága Jennifer, a Budapest Dal 2019 győztese pedig Máté Péter: Hazám című dalát énekelte óriási sikerrel. Színpadra lépett még és hangos ovációval fogadta a közönség Wolf Kati énekesnőt is. Ifj. Mága Zoltán Manuel de Falla: Spanyol tánc című virtuóz művének előadásával örvendeztette meg a nagyérdeműt. 

Ahogy elbűvölte a nézőket a Csillagszemű Táncegyüttes, a Budapesti Gypsy Virtuózok, a Pécsi Pannon Gyermekkar Schóber Tamás karnagy vezetésével, valamint a kolozsvári Református Kollégium Énekkara Székely Árpád igazgató irányításával, a Budapesti Kórus, az ELTE Bartók Béla Énekkara és a több mint száz fős erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és magyarországi gyermekek kórusa. Többek között felcsendültek Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Bach művei. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás karnagy vezényelte, rendező: Somogyi Szilárd, művészeti vezető: Zsoldos Béla volt.

Mága Zoltán a 100 Templomi jótékonysági koncertsorozat díszelőadásával ismét bebizonyította, hogy milyen ereje van az összefogásnak, több ezer ember szerte a világból hogyan tud a zene által összekapcsolódni és olyan energiákat megmozdítani, amely cselekvésre ösztönöz. Erre most nagyobb szükség van, mint bármikor, szólt a közönséghez  Eperjes Károly, Kossuth-díjas színművész, aki Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa című versét adta elő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásával létrejött előadás után Mága Zoltán máris útra kel, hiszen  a második 100 templomi jótékonysági koncertsorozat ismét 100 magyarországi és határon túli településen zajlik. A hegedűművész és zenésztársai a Vajdaságban, Erdélyben, a Felvidéken és Kárpátaljan adnak jótékonysági templomi koncerteket, valamint magyarországi megyeszékhelyekre, többek között Debrecen, Pécs, Szolnok, Szombathely, Eger, Nyíregyháza, Szeged, Győr, Miskolc, Esztergom templomaiba, de természetesen kisebb településekre is eljut a karitatív koncertsorozat. A programban több mint ezer művész vesz részt, a Nemzet Színészei, Kossuth-díjas művészek, kiváló popsztárok, világhírű művészek és zenészek. A második misszió minden egyes állomásán a teljes bevételt rászorulók kapják, így több száz család kaphat segítséget és több mint százezer embernek szerezhetnek örömet kiváló zenészek és művészek.