Többet gyalogolunk a járvány hatására

HírKlikk 2020. augusztus 10. 10:30 2020. aug. 10. 10:30

A járvány kirobbanása óta, a budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket.

A Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből derül ki, hogy a budapestiek 66 százaléka kevesebbet használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta, de a megkérdezettek 32 százaléka gyakrabban megy autóval. Kerékpárral a válaszadók 19 százaléka közlekedik sűrűbben és a felmérésben résztvevők 41 százaléka inkább a gyaloglást választja.

A diplomások közül arányaiban többen vannak azok, akik kevesebbszer ülnek tömegközlekedési eszközre (76 százalék), az érettségivel rendelkezőknél 64 százalék ez a mutató. A felmérés szerint, a szakmunkások 50 százaléka, a legfeljebb nyolc osztályt végzettek 64 százaléka ritkította az utazás ezen formáját.  Ehhez képest, gyakrabban ül személygépkocsiba a diplomások negyven, az érettségizettek 35, a szakmunkások 23, a nyolc osztályt végzettek 19 százaléka. Kerékpárt a diplomások és az érettségivel rendelkezők 23-23 százaléka, a szakmunkás végzettségűek 18 és a legfeljebb nyolc osztályt befejezők 7 százaléka használ gyakrabban. A megkérdezettekből a diplomások 43, az érettségizettek 44, a szakmunkások 29, az általános iskolai végzettségűek 39 százaléka döntött úgy, hogy a járványveszély miatt, többet fognak gyalog közlekedni.

Korcsoportok alapján, a hatvan felettiek 68 százaléka, a 45-59 év közöttiek 58, a 30-44 év közöttiek 61, a 18 és 29 év közöttiek 74 százaléka ritkábban ül tömegközlekedési eszközre a járvány kirobbanása óta.

A vizsgálat kitért az augusztus 20-i eseményekre is.

A megkérdezettek 92 százaléka szerint, jó döntést hozott a kormány azzal, hogy lefújta az ünnepséget és csak hét százalékuk nyilatkozott úgy, hogy részben vagy teljesen hibás lépés volt ez a kormány részéről.

A válaszadók 15 százalékának ugyanakkor fontos lenne, ha egy későbbi időpontban megtartanák a rendezvényeket. A Fidesszel szimpatizálók harminc százaléka vélekedik így, a szocialisták nyolc, a jobbikosok 16, a Demokratikus Koalíciót hat, a Momentumot támogatóknak pedig négy százaléka. 

Forrás: Népszava