A frontok elől nem bújhatunk el

Valentin 2021. január 23. 15:00 2021. jan. 23. 15:00

A légköri front a tudományos meghatározás szerint az a határfelület, ami két, alapvetően ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál, illetve ezek között alakul ki, és az időjárás alapvető és tartós megváltozását eredményezi. Van, akiknek szervezete meg sem érzi az időjárásváltozást, némelyeknél a fronthatások tüneteket okoznak, és van akiknél felerősítik az egyébként is meglévő betegséget.

Orvosmeteorológiai szempontból nem pusztán a frontok vonulásának van jelentőségük, a megfigyelések szerint a magasban hosszabb ideg stagnáló meleg is hatással van szervezetünkre.

A globális felmelegedéssel és a klímakatasztrófa elemeinek kutatásával összefüggő felmérések azt mutatják, hogy az időjárás változásai mellett a változás sebessége – szélsőséges folyamatok rövidebb idő alatt zajlanak le – és a változást kísérő légköri elektromágneses változásnak van befolyásoló ereje. Az elhúzódó nyári forróság mellett, a rövid idő alatt zajló változások és a szélsőségekre való hajlam is megviseli a szervezetet – az egészségeset ugyancsak.

Bár a szervezet a fronthatások révén sokszor hamarabb megérzi, hogy hideg- vagy melegfront érkezik fölénk, mint ahogyan azt a műszerek bemérnék, érdemes figyelemmel kísérni az orvosmeteorológia jelentéseket, hiszen a frontok kortól és nemtől függetlenül, bárkinek okozhatnak különböző egészségügyi problémákat.

Nem mindenkit visel meg, de az időjárási frontok mindenkinek a szervezetére hatással vannak, a legtöbb gond a gyengébb idegrendszerrel, immunrendszerrel rendelkező, stresszel teli életmódot folytató, valamint az idős és a bizonyos betegségben szenvedő felnőttek esetében jelentkezik.

Melegfront

Melegfront során a levegő hőmérséklete és a páratartalma megemelkedik, míg a légnyomás csökken. Sok esetben a melegfront esőt is hoz magával, amit gyakran kísérhetnek mennydörgések, villámlások, esetleg zivatarok is. Mindezt az arra érzékenyek már órákkal a front érkezése előtt megérezhetik. A leggyakoribb tünet a fejfájás, migrén, de okozhat a melegfront ingerlékenységet, álmatlanságot, vérnyomáscsökkenést, lelassult koncentrációt, fáradékonyságot, levertséget és depressziós panaszokat is, csökken a fizikai és szellemi terhelhetőségünk, legszívesebben az egész napot átaludnánk.

Megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, a trombózishajlam. Fokozódik az anyagcsere, emelkedik a vérnyomás és a vércukor szintje is, ezért fokozódik a diabéteszesek cukorürítése, halmozódnak a vérzéses kórformák. A vérben emelkedik a fehérvérsejtek száma, növekszik a kalcium-, viszont csökken a káliumtartalom. Melegre forduló időjárás esetén fontos a kellő mennyiségű folyadékpótlás.

Hidegfront

Hidegfront esetén a levegő hőmérséklete és páratartalma csökken, a légnyomás a hidegfront megérkezéséig esik, utána viszont már emelkedik. Gyakran viharos széllökések, esetleg záporok, zivatarok, vagy jégeső is kísérheti. A fronthatás a hidegfront elvonulását követően jelentkezik: ilyenek az ízületi panaszok mellett a fejfájás, a reumatikus, a gyomor, a mellkasi fájdalmak, a vérnyomás emelkedése, vese- vagy epegörcs, illetve gyakoribb lehet az asztmás, és az epilepsziás rohamok kialakulása. Egyeseknél fokozott belső feszültség, ingerlékenység jelentkezhet. Kiválthat még a hidegfront alvászavart, nyugtalanságot, de álmosságot és lassú reakciót is.

A hideg- és a melegfrontnak is vannak olyan fajtái, amelyeknél a hatások nem egyértelműek, keverten vagy együttesen jelentkeznek. A koraszülések számának emelkedésénél gyakran erős hidegfront átvonulás tapasztalható, ugyanakkor a halálozási adatok leginkább a melegfront negatív hatása alatt romlanak.

Kettős fronthatás

Kettős fronthatás esetén a hideg- és a melegfrontok egyszerre vannak jelen a légkörben. A tünetek mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek esetében egyaránt jelentkeznek. Jellemző panaszok a fejfájás, levertség, álmatlanság, ingerlékenység, lassúbb reakció, csökkent koncentráló képesség, de felerősödhet a depresszióra való hajlam kialakulása is. Kettős fronthatás esetén felerősödnek a reumatikus és a görcsös fájdalmak is.

Mivel a stressz és a legyengült immunrendszer a frontérzékenység alapvető rizikófaktora, a kiegyensúlyozott, egészséges, mozgással teli életmód az egyik leghatékonyabb megelőzése a problémáknak.