A kevés alvás a demencia előszobája

HírKlikk 2021. április 21. 18:08 2021. ápr. 21. 18:08

Egy brit tanulmány szerint, amelyben nyolcezer felnőttet követtek több mint 25 éven át, beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha hat óránál kevesebbet alszunk naponta. Hat óra vagy annál kevesebb éjszakai alvás 50-60 éves korban növelheti a demencia kockázatát.

A Nature Communications című folyóiratban közzétett kutatási eredmények kimutatták a demencia 20-40 százalékkal magasabb kockázatát azoknál, akik éjszaka hat órát vagy kevesebbet aludtak, szemben azokkal, akik hét órát.

A kutatásban 7959 brit egészségi állapotát követték 1985-től kezdve. A résztvevők fele maga jelentette az alvás hosszát, mintegy 3900 résztvevő órát is viselt éjszaka, amely megerősítette az alvás mennyiségét.

A Londoni University College és a francia egészségkutató intézet, az INSERM tanulmányának szerzői kiemelték, hogy bár az adatok egy hosszú távú megfigyelésen alapultak és kimutatták a kapcsolatot az alvás és az öregkori demencia között, ok-okozati összefüggést nem bizonyítottak.

A kutatók azt is feltárták, hogy 30 százalékkal nagyobb a demencia kockázata azoknál, akik 50-70 éves koruk között rendszeresen kevesebbet alszanak, függetlenül szív- és érrendszeri, anyagcsere- és mentális problémáiktól, amelyek a demencia ismert tényezői.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente mintegy 10 millió új demenciás esetet – köztük Alzheimer-kórt – jegyeznek fel világszerte, és a széttöredezett alvás közös tünet.

Egyre több új kutatás feltételezi, hogy a demencia megjelenése előtti időszak alvási szokásai szintén hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Az alvási idő hossza a 65 évesek vagy annál idősebbek körében kapcsolatban áll a demenciával, de azt nem tudni, hogy ez a kapcsolat fennáll-e a fiatalabb korcsoportok esetében. Jövőbeli kutatásokkal azt is megállapíthatják, hogy az alvási zavarok kiküszöbölésével megelőzhető-e a demencia.

Forrás: MTI/Hírklikk