A megfelelő étrend sportolók számára

HírKlikk 2019. szeptember 19. 11:30 2019. szept. 19. 11:30

A sportolók számára ideális étrend alapját kétségkívül a vitaminok képezik. Az aktívan sportot űzőknek hatványozottan szükségük van rá. Az viszont már nem mindenki számára nyilvánvaló, hogy melyek azok a vitaminok, amelyek mind közül a leghatékonyabbak a számukra.

Miért fontosak a vitaminok az étrendben?

Mindenképpen a vitaminokban gazdag étrend kialakítása a fontos, mert azoknak köszönhetően a betegségek nagy része megelőzhető. Ezenkívül hatékonyan fokozzák a teljesítményt (mind szellemi, mind pedig fizikai), gyorsabb regenerálódást tesznek lehetővé, csökkentik a stressz által okozott káros hatásokat, amelyeket a fizikai megterhelés okoz. Valamint a vitaminok csökkenteni tudják a teljesítménykényszert is a fogyasztójuk számára. Végül, de nem utolsósorban pedig a vitaminok biztosítják a sportoló számára az izomtömeg növekedést és az optimális fejlődést.

Különösen fontos vitaminok

Ahhoz, hogy egy sportoló a maximumot tudja kihozni magából, vitaminban gazdag étrendre van szüksége. Érdemes lehet táplálkozási tanácsadóhoz fordulni, aki személyre szabottan állítja össze az ideális étrendet az optimális tápanyagellátás és folyadékbevitel érdekében.

  • A-vitamin

Az A-vitamin hozzájárul a fehérje szintézishez (ezáltal az izomnövekedéshez), fontos szerepe van a glikogén előállításában, ami által a test könnyebben tudja átvészelni a nagy intenzitású terhelést. Az alacsony zsírtartalmú étrend és a fokozott edzés erősen lecsökkenti a szintjét, így ebben az esetben figyelni kell a megfelelő pótlásra.

  • B-vitaminok

Gyakran jelentkező dekoncentráltság, fáradtság vagy betegség esetén érdemes B-vitamint szedni, ami természetes formájában előfordul teljes kiőrlésű gabonákban és a húsokban. A B-vitamin családjába tartozó B1-vitamin ugyanis növeli a teljesítményt, hozzájárul a megfelelő oxigén ellátáshoz, míg a B2-nek nagy szerepe van a száraz izomtömeg növelésében és a fehérje anyagcserében. 

A B3-vitamin az, amelyik elősegíti a zsírégetést, a B7-re pedig az energiaellátás biztosítása miatt van kiemelten szükség. A B12 a koordináció miatt fontos, valamint segít fenntartani a idegrendszer szöveteit, illetve a szénhidrát anyagcserét.

  • C-vitamin

A C-vitamin hozzájárul a vas felszívódásához, megerősíti a kötőszöveteket, és segíti a sejteket a növekedésben és a regenerálódásban.

  • D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontsűrűséghez és az izomösszehúzódáshoz, de ezenkívül támogatja a foszfor és a kalcium felszívódását.

  • E-vitamin

Az E-vitamin antioxidáns hatása révén támogatja a sejtmembránokat abban, hogy egészségesek maradhassanak. Kemény csatát vív a káros szabadgyökökkel szemben.

A vitaminok fogyasztása a sportolók számára elengedhetetlen, hiszen számos előnye van, ha kellő mennyiséggel feltöltik szervezetüket, és kihasználják a testükben és teljesítőképességükben rejlő összes lehetőséget.