A túl sok marihuána skizofréniát okozhat

HírKlikk 2021. július 25. 20:45 2021. júl. 25. 20:45

Egy dán kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 25 évben egyre több olyan skizofréniás esetet fedeztek fel, amelynek kialakulásáért a mértéktelen marihuánafogyasztás felelhet.

A legrégebbi, 1995-ös adatok a skizofrénia-diagnózisoknak mindössze két százalékához lehetett túlzott marihuánafogyasztást kötni: 2000-re ez 4, 2010-re pedig 8 százalékra ugrott – írja az Infostart a CNN cikke alapján.

„Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy mind a mi tanulmányunk, mind más tanulmányok hangsúlyozzák, hogy a kannabiszhasználat nem ártalmatlan” – mondta el a kutatásról Carsten Hjorthøj, a koppenhágai Mentális Egészségügyi Kutatóközpont docense, a JAMA Psychiatry című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

„Sajnos vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a kannabiszt egyre inkább ártalmatlan anyagnak tekintik. Ez sajnálatos, mivel összefüggéseket látunk a skizofréniával, a rosszabb kognitív funkciókkal, a szerhasználati zavarokkal és más problémákkal” – fogalmazta meg a szakértő.

A kannabisz túlzott fogyasztása feltehetőleg nem csak a skizofrénia kialakulásával, hanem más betegségek kialakulásával is összefüggésben állhat. Hjorthøj azonban megjegyezte, hogy az eredményeiket máshol is meg kell erősíteni, mielőtt határozott következtetéseket vonnának le.

„De eléggé biztos vagyok benne, hogy hasonló mintázatokat fogunk látni azokon a helyeken, ahol a kannabisz problémás használata nőtt, vagy ahol a kannabisz potenciaértéke nőtt, mivel számos tanulmány arra utal, hogy valószínűleg a nagy potenciaértékű kannabisz a skizofréniával való összefüggés mozgatórugója” – tette hozzá a szakértő.

Forrás: infostart.hu