Fogyókúrázz zsíros ételekkel!
A zsírok az egészséges és kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen összetevői, elég, ha csak a zsírban oldódó vitaminokra (A, D, E és K) gondolnunk. Legyen bármennyire is meglepő, a zsírok még fogyókúránkat is segíthetik. Cikkünkben eláruljuk, hogyan...
A zsírok emésztése során egy olyan hormon szabadul fel testünkben, amely jóllakottságérzéssel tölt el. A zsírokat ráadásul tovább tart megemészteni, mint a fehérjéket és szénhidrátokat, így jóval később érzünk újra éhséget, ha egy kevés zsírt is bevittünk az étrendünkbe.
A kérdés persze az, hogy mennyi zsírt ehetünk, ha nem szeretnénk hízni? Amennyiben testsúlyunkat megőrizni szeretnénk, de nem célunk a fogyás, akkor a napi kalória bevitelünk 30 százalékban állhat zsírokból. Egy gramm zsír 9 kalóriát tartalmaz, így ha például napi 1500 kalóriát fogyasztunk, a zsír legyen 50 gramm/nap, 1800 kalóriánál pedig 60 gramm/nap.
Ha fogyni szeretnénk, egyáltalán ne együnk zsírt? Nyugodtan ehetünk zsírt fogyókúrázás közben is. A zsír fent felsorolt előnyeit élvezni fogjuk akkor is. Arra viszont ügyeljünk, hogy kevesebb zsírt fogyasszunk, napi kalória bevitelünk maximum 20-25 százalékát.
Arra is vigyázzunk, hogy zsírmentes ételekből sem ehetünk kontroll nélkül! Diétás szakemberek szerint a fogyókúrázók sokkal megengedőbbek a zsírszegény ételekkel kapcsolatban, pedig ezek gyakran sok cukrot tartalmaznak.
Érdemes kerülnünk viszont a telített zsírsavakat, ha zsíros ételt eszünk. Ne igyunk zsíros tejet, ne együnk vörös húst és vajat! Ha baromfit sütünk, távolítsuk el a bőrét, amely sok telített zsírsavat tartalmaz. Kerüljük a gyorséttermi étkezéseket és a rágcsálnivalókat, például a pattogatott kukoricát.
A telítetlen zsírsavak segítenek megőrizni a megfelelő koleszterin-szintet és csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Bevitelük történhet zsíros halak formájában és növényi eredetű olajokkal.