Így segítsünk függő szerettünkön

Foglár Noémi 2019. július 5. 18:01 2019. júl. 5. 18:01

Ha egy barátod vagy hozzátartozód valamilyen függőségtől szenved, – legyen az alkoholtól, drogtól, játéktól vagy bármi mástól való függés –, te vagy az első a sorban, aki a szakemberek előtt segítségére siethet. Ám néhány dologra oda kell figyelned!

Ne hunyj szemet a probléma felett! Ha nem törődsz a függőséggel, vagy próbálsz róla nem venni tudomást, azzal csak szerettednek ártasz.

Azonban ne légy túlzottan konfrontatív sem! A problémát csak súlyosbítja, ha letámadod a függőséggel küzdőt. Ne feledd, a függőség betegség. Legyél toleráns, és találjátok meg együtt a kiutat.

Legyen egyre kellemetlenebb a függőség megléte a függőnek!

Az egyik legnehezebb, de egyben legfontosabb teendőd elérni, hogy a függő kínosan érezze magát függősége miatt. Ha valakit szeretsz, nehéz lehet vele keményen bánnod, ám ebben az esetben nincs más választásod.

Ha egy háztartásban élsz a függővel, éreztesd vele, hogy őt szívesen és szeretettel várod haza, de függősége teher számodra és a családotok számára. Mindezt pedig továbbra is a lehető legnagyobb odafigyeléssel tedd, különben a függő szemében könnyen ellenséggé válhatsz.

Minden pozitív változást tégy valódi ünneppé!

Ha szeretted a javulás útján sikeres lépést tesz meg, legyen az bármennyire apró is, ismerd el erőfeszítését. Lássa azt, hogy minden javulástól boldogabb vagy, így érted is tesz, amikor önmagáért tesz.

Legyen forgatókönyved a legrosszabb esetre!

Ha a helyzet rosszra fordul, és szeretted nem hajlandó a segítséget elfogadni, állj készen profi szakemberek, intézmények bevonására. Ehhez bizonyos, helyzetenként változó anyagi erőforrások előteremtésére, és a legmegfelelőbb intézménnyel való előzetes egyeztetésre is szükség lehet.

Forrás: Hírklikk