Influenzából súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki

Bánky Erika 2016. február 23. 16:30 2016. feb. 23. 16:30

Érdemes odafigyelni az influenza kezdeti tüneteire, mert ha nem kezeljük magunkat, súlyos következményei lehetnek. Könnyen alakulhat ki belőle tüdőgyulladás, ami akár halálhoz is vezethet.

Az influenzát sokfajta vírus okozza, cseppfertőzés útján terjed. A fertőzöttek mintegy 30-40%-a betegszik meg. A férfiak gyakrabban betegszenek meg mint a nők.

Influenza tünetei: rossz közérzet, hidegrázás, láz, végtagfájdalom, fejfájás, torokfájás, köhögés, a légutak nyálkahártyájának hurutja jellemzi. A vírusok ellen hatékony gyógyszer nincs. Tüneti kezelésként lázcsillapítást alkalmaznak. Hasznos a C-vitamin és a C-vitamin tartalmú gyümölcsök és gyümölcsnedvek fogyasztása. Megelőzésként vírus ellen hatásos védőoltást dolgoztak ki, ennek azonban csak az azonos törzsű vírus ellen van védő hatása. Előre azonban nem lehet tudni, hogy melyik törzs és annak melyik alcsoportja okoz tömeges megbetegedést.

Rendkívül fontos, hogy influenzás megbetegedéskor felkeressük az orvost, emellett rengeteget pihenjünk, hogy a szervezet legyőzze a betegséget és ne alakuljanak ki szövődmények. Az influenza súlyos szövődményeként felléphet tüdőgyulladás, vagy középfülgyulladás. A szövődményekre fokozottan hajlamosak azok a krónikus betegségben szenvedők, akik szívbetegek, krónikus tüdőbetegek, cukorbetegek, máj és vesebetegek, vérképzőszervi betegségben szenvednek. Az influenza vírus legyengíti a szervezetet, így a baktérium könnyebben megtelepszik a tüdőben. Tüdőgyulladásra kell gondolni, ha a betegnek magas láza van, mellkasi fájdalom, köhögés és nehézlégzés gyötri.

Régebben a tüdőgyulladás rettegett megbetegedés volt, de amióta a baktériumok ellen hatásos gyógyszerek, antibiotikumok vannak, ezek hatására a lázas állapot rendszerint néhány nap alatt megszűnik, és a betegség egy-két hét alatt meg is gyógyul.

A leggyakoribb tüdőgyulladást a pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) baktérium okozza. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, az orrgaratban és az orrüregben mutatható ki. Hordozása lehet tünetmentes, de okozhat tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, középfülgyulladást, esetleg halált is. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint több mint 1 millió ember hal meg évente, pneumococcus fertőzésben, ebből kb. 800 ezer gyermek. Ezen betegségek közül a legtöbb halál oka a tüdőgyulladás.