Kígyók segítségével a látás visszanyerhető

HírKlikk 2020. június 8. 16:06 2020. jún. 8. 16:06

A kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában. A mechanizmus felhasználásával, akár a látás is visszanyerhető – derül ki a Science-ben publikált tanulmányból. A világ egyik vezető tudományos lapjában megjelenő kutatáshoz a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Retina Laboratóriuma egy humán retina-modell kidolgozásával és az ehhez kapcsolódó jelentős tudástranszferrel járult hozzá.

A kísérlet célja a fényérzékenység és a látás visszaállítása volt a vak retinában. Ehhez a kígyók hőérzékelésében is szerepet játszó rendszert vették alapul: a kígyók ugyanis nemcsak látnak, de egy speciális szervükkel a hőt is érzékelik.

A kutatók kis mennyiségű DNS-t tartalmazó, emberre ártalmatlan vírusvektorok segítségével juttattak a retinába egy mesterségesen módosított, hőre érzékeny ioncsatornát. Ezt a látható spektrumon kívül eső, közeli infravörös fénnyel keltett hőhatással célzottan aktiválták. A vizsgálatok igazolták, hogy ennek segítségével, visszatért a retina fényérzékenysége, az információ a látópályán keresztül a látókéregbe is eljutott, részben pedig a funkcionális látást is sikerült visszaállítani. 

Az úttörő megoldás egyik fő előnye, hogy a még fejlesztés alatt álló optogenetikai eljárásokkal szemben részlegesen megtartott látás esetén, például időskori makula degenerációnál is alkalmazható lehet. A jelenleg is párhuzamosan, világszerte több laboratóriumban kutatott optogenetikai terápiás célú eljárásokban ugyanis a látható fényre érzékeny ioncsatornát próbálnak kifejlesztetni a vak retinában. Ezeket azonban csak nagyon erős, látható fénnyel lehet stimulálni, amit így csak teljesen vak embereknél lehetne alkalmazni.