Kullancscsípés is okozhat a koronavírus fertőzéséhez hasonló tüneteket

HírKlikk 2020. május 7. 14:50 2020. máj. 7. 14:50

A koronavírus-fertőzés kezdeti tünetei jelentkeznek a kullancsok által terjesztett fertőzések, például Lyme-kór, kullancsencephalitisz esetén is – hívta fel a figyelmet az MTI-hez is eljuttatott csütörtöki közleményében Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Az elnök veszélyesnek tartja, hogy a lakosság, de még az orvosok is láz, fáradékonyság, izomfájdalom esetén elsősorban koronavírus-fertőzésre gyanakodnak. A meleg idő beköszöntével, ugyanis az emberek kiözönlenek a kullancsokkal telített kertekbe, mezőkre, erdőkbe, és nem veszik észre a csípést, amely után hasonló tünetek jelentkeznek – közölte.

Hozzátette, hogy Magyarországon minden második kullancs fertőző, a fertőzők 95 százaléka pedig csípéskor a Lyme-kór hatféle bacilusa közül legalább egyet beinjektál áldozatába.

Kapiller Zoltán azt javasolta, hogy kirándulás előtt mindenki fújja le magát és háziállatait kullancsriasztóval, vásároljon kullancseltávolító kanalat, és kirándulás közben, egy-másfél óránként ellenőrizze, nem került-e bele kullancs.

Forrás: MTI/Hírklikk