Még a jó idő sem deríti jó kedvre?

Foglár Noémi 2019. július 5. 04:11 2019. júl. 5. 04:11

Adódhat olyan probléma az életében, amely megviseli, lehangolttá teszi és elképzelhető, hogy a nyári nap sugarai sem nyújtanak azonnali gyógyírt rossz kedvére. Azonban, ha látszólag ok nélkül búskomor, kiutat kell találnia, mielőtt apátiába zuhanna.

Amennyiben élete alapvető momentumai rendben vannak, nincsenek különösebb problémái, amelyek stresszt, illetve lelki fájdalmat okozhatnának, de ön mégis lehangoltan, kedvetlenül éli mindennapjait, próbáljon ki egy természetes erősítőszert: relaxáljon!

Segíteni fog leküzdeni a mindennapi fáradtságát, a beletörődés okozta kedvetlenségét, közönyét, és megszünteti azokat a körülményeket, amelyek egyre inkább letargiába taszítják.

Energiája megőrzésének és felesleges feszültsége feloldásának legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja a tudatos relaxáció. Feszült állapotban teste minden izma dolgozik, így nem csoda, ha folyamatosan kimerültnek érzi magát. A pihenés szükséges, de nem elégséges, mivel izmai azalatt is megfeszült állapotban maradnak. Az izomról izomra haladó relaxáció viszont lehetővé teszi teljes ellazulását, ezáltal tökéletesen felfrissíti.

Húzza el a sötétítő függönyöket hálószobájában, zárja be az ajtót, kapcsoljon ki minden elektromos készüléket, ezzel teremtve meg a relaxáláshoz szükséges nyugodt körülményeket. Majd feküdjön be az ágyába háton, karját helyezze a teste mellé, lábát egyenesen nyújtsa ki.

Ezután tudatosan lazítsa el a fejbőre alatti izmokat, valamint az arca és a nyaka izmait. Ha úgy érzi, hogy nem tudja egyszerre ellazítani ezeket az izmait, akkor először feszítse meg fokozatosan a nyakát, amíg teljesen merevnek érzi, majd próbálja meg egyre jobban ellazítani, elengedni a nyakizmait. Amikor elérte a szokásos feszességet, ne hagyja abba, hanem folytassa a lazítást. Így fog tudni a megfeszített állapotból a normál, majd a relaxáció állapotába eljutni.

Tegye ugyanezt az arcával és a fejbőre izmaival, majd folytassa teste többi részével. Lazítsa el végtagjait a következő sorrendben: először a jobb karját, kezét és lábát, majd a bal lábát, karját és kezét. Ezt követően koncentráljon légzőszervi izmaira. Lassan lélegezzen be az orrán át, fújja fel a tüdejét, amennyire csak tudja a rekeszizmai segítségével, majd a mellkasa izmainak igénybevételével. Fújja ki a levegőt a száján egyenletes, lassú tempóban, majd kezdje újra a relaxációs folyamatot teste minden részére kiterjedően.

Érezni fogja, hogy izmaiból távozott a feszültség, és mivel teste és tudata szoros kapcsolatban állnak egymással, közérzete is jobb lesz, nyugodtabbnak, pihentebbnek fogja érezni magát.

Forrás: Hírklikk