Önmagában is elég lehet, ha sikerül kifejleszteni egy hatékony vírus-ellenes sprayt

HírKlikk 2021. április 3. 18:00 2021. ápr. 3. 18:00

A koronavírus szájon és orron át bejutva fertőz, így a „fertőzés kapujának” védelmét más típusú, jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák biztosíthatják majd, amelyeket várhatóan spray formájában kell alkalmazni – ezt állítja Erdei Anna immunológus a Népszavának adott interjújában.

A szakember rávilágít, hogy a most elérhető védőoltásokkal a leginkább veszélyeztetett tüdő szerez védelmet, a külvilággal közvetlenül érintkező felső légutak nyálkahártyával borított felületei ugyanakkor egyelőre védtelenek. A koronavírus pedig pont szájon és orron át bejutva fertőz, így ennek védelmét várhatóan egy spray fogja biztosítani.

Erdei Anna azt mondja, „ha sikerül kifejleszteni egy hatékony vírus-ellenes sprayt, elképzelhető, hogy az önmagában is elegendő lesz. Ugyanis, ha megakadályozzuk, hogy a vírus elszaporodjon a felső légutakban és onnan lejjebb jusson és megfertőzze a tüdőt, akkor nincs szükség további védelemre.”

Azon a véleményen van az immunológus, hogy idén még nem tervezhetünk felszabadult nyaralást. Azt mondja, hogy a tavalyi állapotok szerint a lakosság 60-65 százalékának beoltása érné el a nyájimmunitást, a mutánsok felbukkanása azonban ezt átírta. Szerinte a gyorsan terjedő brit variáns miatt a lakosság 85-90 százalékának beoltása (ebbe a számításba beletartoznak azok is, akik átesnek a víruson, és így szereznek védettséget) után lehetne fellélegezni.

Véleménye szerint „hosszabb távú védelemre kell berendezkednünk, vagyis várhatóan az év végéig maszkot kell hordani, távolságot kell tartani és gyakran kell kezet mosni.”