Tüdőközpont: három poszt-Covid tünet, ami miatt muszáj orvoshoz fordulni

HírKlikk 2022. február 14. 06:09 2022. feb. 14. 06:09

A koronavírus-fertőzésen átesettek körében sokan még mindig a betegség szövődményeitől szenvednek. Nemek tekintetében nincs jelentős különbség, közel azonos arányban férfiaknál és nőknél is okozott elhúzódó panaszokat a betegség – derül ki a Tüdőközpont által készített, 76 fő adatait összegző, Covid utáni tüdőgyógyászati ellátás-regiszterből.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász a Tüdőközpont főorvosa az Egészségkalauznak elmondta: az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva, egyértelműen kiderül, hogy a páciensek többségénél három elhúzódó, gyakori panasz figyelhető meg. A legtöbben gyengeség, fáradékonyság, köhögés és légszomj, nehézlégzés miatt fordultak tüdőgyógyászhoz. 

A szakember elmondta: jelenlegi tudásunk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt negyedik héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek. Forduljunk orvoshoz, ha a betegség lezajlását követően három-négy hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk. Fokozódó panaszok esetén szintén: például, ha kiszáradás jeleit észleljük (kevés vizelet távozik), ha tartós hasmenés, fokozódó vagy új mellkasi panasz, nehézlégzés jelentkezik, vagy lábdagadás esetén.

A kezeletlen poszt-Covid tünet még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhat, amelyekkel életveszélyes állapotot idézhet elő. A szövődmények akár hónapokkal a fertőzés lezajlását követően is jelentkezhetnek, a koronavírus ugyanis sok esetben hosszabb időn át, lappangva is képes rombolni a szervezetet.